Vriendelijk antwoord

Comment 1 Standard

Een zacht antwoord keert woede af,

maar een krenkend woord wekt toorn op. Spreuken 151 HSV

Lezen: Spreuken 15:1-7

Dt zou de basis moeten zijn van iedere communicatie training, door wie dan ook gegeven. Het heeft te maken met zelfbeheersing. Als je jezelf niet in toom kunt houden, altijd maar loopt te vloeken en te tieren gaan mensen je mijden. Als je iedereen altijd negatief benadert, wordt die persoon boos en gaat jou ook zo behandelen. Maar ben je vriendelijk en aardig, steeds tot hulp bereid en oplossingsgericht dan gaan mensen je waarderen en kan je ook wel eens een slechte boodschap geven, omdat je krediet hebt opgebouwd.

Dit zijn dingen die je heel gewoon in je dagelijkse leven kunt toepassen en laten zien dat jij ‘Geheel Anders’ bent (Ef.4:20), omdat je de Here Jezus hebt leren kennen. Daar win je harten mee, kweek je goodwill. Het begint al hoe je de telefoon opneemt. Doe je dat inderdaad vriendelijk, zonder overdreven te zijn, dan kan het de persoon aan de andere kant van lijn, als die boos is al de eerste boze reactie ontnemen, omdat hij vriendelijk te woord gestaan wordt.

Dit is iets wat we vandaag allemaal kunnen proberen. Het is ook het zaaien en oogsten principe, wat we zo vaak in de Bijbel tegenkomen. Zaai je vriendelijkheid, dan oogst je dat ook, zaai je krenkende woorden, dan oogst je die ook. Kijk maar om je heen, naar vrienden, vriendinnen,collegae of leidinggevenden, je zult het herkennen.

Gods principes gelden niet alleen voor het geestelijke leven, maar zijn praktisch in de praktijk van alle dag.

Wil je het Nieuwtestamentisch ingevuld: Fil.4:5: Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend, de Here is nabij.

Juist omdat de Heilige Geest in ons woont kunnen we ons onderscheiden van de wereld, van hen die de Here Jezus (nog) niet kennen. U, jij en ik, wij kunnen het verschil maken, ook vandaag op de werkvloer, of waar je wie dan ook ontmoet. Ga het doen en je zult de resultaten zien.

Een gedachte over “Vriendelijk antwoord

  1. Pingback: de opfrisser is echt goed dank je wel God – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.