Licht op je pad

Comments 2 Standard

Uw woord is een lamp voor mijn voet

en een licht op mijn pad. Psalm 19 105 HSV

Lezen: Psalm 119:105-112

Wat kan je soms een behoefte hebben aan licht. Licht is eigenlijk ook een van de eerste levensbehoeften, want zonder licht kan een mens niet leven. Zonder licht leeft er überhaupt maar erg weinig. En wat kunnen we genieten van de eerste zonnestralen, zoals deze week, die de koude en het duistere van de winter verjagen en licht en warmte geven. Natuurlijk zijn er ook dingen, die ‘het daglicht niet kunnen verdragen en die zich in het duister afspelen.

De psalmist, die psalm 119 geschreven heeft, was wel heel erg enthousiast. Hij kan gerust in het Guinness Book of records, omdat hij de langste Psalm ooit geschreven heeft. Nadeel is dat dus niemand hem bijna leest, of zingt vanwege die lengte. Toch staan er zulke mooie verzen, zoals die van vandaag.

Leven we in de duisternis, dan kan Gods Woord, als we dat laten spreken en onderzoeken, licht brengen in die duistere situatie. Misschien sta je voor een moeilijke beslissing, moet je een keuze maken, maar weet je niet welke. Weet dan dat wanneer je je beslissing neemt, overeenkomstig Gods Woord, het goed zal zijn. Zoek het eens op wat de bijbel over die situatie zegt en je zult versteld staan van de duidelijkheid en de accuratesse van Zijn Woord. Veel mensen zou heel wat narigheid zijn bespaard gebleven als ze zich hadden gehouden aan wat het Woord zegt. En is jouw situatie niet zo eenvoudig terug te vinden, vraag dan om openbaring en je zult een dezer dagen geraakt worden door een tekst, die je ‘toevallig’ onder ogen krijgt en je licht brengt op je pad. Vaak krijg ik een berichtje dat de Opfrisser van die dag speciaal voor een persoon was bedoelt en het precies was wat men nodig had.

Kunnen we Gods Woord zo gebruiken? Jazeker, onze God is een God Die wil communiceren met Zijn kinderen, Die hen wil helpen en bijstaan. En daar gebruikt Hij zo ontzettend vaak Zijn eigen Woord voor.

Ook als je denkt dat de Heilige Geest tot je spreekt, zul je merken dat dat altijd in overeenstemming is met het Woord. Hij zal je nooit dingen laten doen die in strijd zijn met wat Hij Zelf, de Inspirator van de Bijbelschrijvers, heeft laten optekenen.

Zaak is wel dat we dan het Woord kennen en dat doen we alleen maar door het te lezen en te bestuderen. Iedere dag een stukje lezen, bijvoorbeeld na het eten met het hele gezin, kan zo waardevol zijn en helpen je bijbelkennis te vergroten. Maar ook bijbelstudies en kerkdiensten helpen daarbij. Zit er dan niet als een zoutzak bij, maar luister actief. Neem pen en papier mee en schrijf het op, maak er een uittreksel van en sla het op. Memoriseer de teksten.

Trouwe lezers zullen hebben gemerkt dat ik gestopt ben met de teksten van Dagelijks Woord te gebruiken, simpelweg omdat ze te lang zijn. Er worden soms twee of meerdere teksten aangehaald. Maar wanneer je de tekst van de Opfrisser, die ik nu meestal uit de Bible app neem, iedere dag uit je hoofd leert heb je in no time een schat aan teksten geleerd. Ik hou van de engelse uitdrukking hiervoor: learning by heart. Ze zitten in je hart. Des te makkelijker zal het zijn voor de Heilige Geest om dat gene wat je kent, jou te binnen te brengen!

Laat je leiden door het Woord en door de Geest, in balans met beiden, dan zal elk probleem wat je tegen komt niet te groot zijn, maar zal het Woord, wat in feite de Here Jezus Zelf, je leiden op je pad en je bijlichten als het donker wordt. Ken het Woord, pas het toe en je komt niet bedrogen uit. Het zal je voor veel problemen bewaren.

2 gedachtes over “Licht op je pad

  1. Pingback: opfrisser voor de zondag – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.