Vrije Geest

Comment 1 Standard

De Heere nu is de Geest; en waar de Geest van de Heere is, daar is vrijheid. 2Kor3:17

Lezen: 2 Kor3: 1-18

De tekst van vandaag is in het verleden, en wellicht nu nog wel, veel misbruikt, omdat die uit de context is gehaald. Men had iets van waar de Geest is daar kun je alles doen, soms de meest gekke dingen, want daar is vrijheid. Derek Prince vertaalde het zo: waar de Geest Heer is, daar is vrijheid. Dan moeten we Hem dus laten leiden.

Maar de context gaat over het verschil tussen het Judaïsme en het Christendom. Het leven volgens nauwe regels en principes, het keurslijf van de wet of de vrijheid van de genade. Wanneer we willen leven volgens de wet en alle joodse gebruiken, dan komen we onder de bedekking en belemmert het, te lange leste, ons uitzicht op de Here Jezus en Zijn volbrachte werk.

Het volk kon de heerlijkheid van Mozes niet verdragen toen hij van de berg kwam en de stenen tafelen, waarop de Vinger Gods, dat is de Heilige Geest, de tien woorden had geschreven. Maar op die dag stierven er 3000 omdat ze zich hadden overgegeven aan afgodendienst.

Toen de Geest werd uitgestort kwam de Heilige Geest, op het Pinksterfeest, dat ook het feest was van de wet, in al Zijn heerlijkheid (Kabod= zwaarte) op iedere gelovige en werden er 3000 gered! Daar is de Geest ook voor gegeven: om kracht te ontvangen en om Zijn getuigen te zijn.

De vrijheid van de Geest is dus niet dat je maar mag doen wat je wilt. Het is dat je bevrijd bent van het juk van de wet, omdat de Geest Zelf Zijn wet in je binnenste schrijft. En de heerlijkheid, die nu in ons woont, van ons af zal stralen, zodat we woest aantrekkelijk worden voor anderen, die ook willen hebben wat wij hebben: de heerlijkheid van God in ons, en Zijn kracht en sterkte.

Die is voor iedere gelovige beschikbaar. Je vraagt je dan niet meer af: moet ik dit, of mag ik dat? Zoals je zo vaak tegenkomt. Je legt anderen ook geen regels op, want het is de Heilige Geest die ons overtuigt van zonde, gerechtigheid en oordeel en ‘He is still in progress’ of te wel: werk in uitvoering. Niemand is volmaakt, maar de Heilige Geest wil je wel helpen om het te worden. Dat is de vrijheid die Paulus bedoelt. Een leven in vrijheid, en als we de Geest Heer laten zijn, vraagt Hij ons echt geen dingen te doen, die tegen Zijn woord ingaan. Simpel toch?

Een gedachte over “Vrije Geest

  1. Pingback: opfrisser vrijdag de Geest moet zweven – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.