Ik zal hem…

Comment 1 Standard

Omdat hij liefde voor Mij opgevat heeft, zegt God, zal Ik hem bevrijden; Ik zal hem in een veilige vesting zetten, want hij kent Mijn Naam. Hij zal Mij aanroepen en Ik zal hem verhoren, in de benauwdheid zal Ik bij hem zijn, Ik zal hem eruit helpen en hem verheerlijken. Ik zal hem met lengte van dagen verzadigen, Ik zal hem Mijn heil doen zien. — Psalmen 91:14-16 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Psalm 91

Psalm 91, voor mij een bijzondere Psalm. Het was de lievelingspsalm van mijn moeder. Heel vaak lazen we tussen de middag, als ik thuis kwam eten, als kleine jongen, deze Psalm. Ik kende hem dan ook, in de Statenvertaling versie, uit mijn hoofd. Maar het is ook onze trouwpsalm. Dus het heeft voor ons altijd weer een bijzondere betekenis. Op bijzondere momenten in ons leven klonk deze psalm (in de opwekkingsversie: Jezus ik wil heel dicht bij U komen)

Ik zal hem, heb ik er boven geschreven. En meestal heeft dat een negatieve klank, maar in dit kader is het alleen maar positief. Het is een Psalm die spreekt van vertrouwen op God, onmiskenbaar. Maar de Psalm eindigt – en dat is onze tekst van vandaag- dat God zelf spreekt. En Hij spreekt geweldige beloftes uit. Maar die beloftes hangen wel aan een voorwaarde: Omdat hij, dat zijn jij en ik, liefde voor Mij opgevat heeft, andere vertalingen zeggen: omdat hij Mij kent, omdat hij Mij zeer bemint. Het Hebreeuwse woordje betekent zoveel als aanhangen, toegewijd zijn , verlangen in liefde. Dat is dus de voorwaarde, dat we van de HERE God houden, dat we Hem zijn toegewijd. Dat Hij niet alleen onze redder is, maar ook onze Heer, onze Curios, Degene Die het voor het zeggen heeft in ons leven. En dan komen er 7 geweldige beloftes:

1) Bevrijding. In wat voor gevangenis we ook zitten, ook die van verslaving, God wil ons eruit helpen

2) Ik zal hem in een veilige vesting zetten (want hij kent Mijn Naam, dat betekent dat je weet wie Hij is) dat is bescherming tegen gevaar

3) Verhoring, als we Hem aanroepen (dat is dus niet zachtjes….) gaat Hij ons verhoren

4) Bijstand in benauwdheid, wat voor problemen we ook hebben, God is er bij en

5) Hij helpt ons eruit, daar mogen we zeker van zijn en Hij verheerlijkt ons, Hij eert ons: Goed gedaan, jij trouwe dienstknecht…

6) Een lang leven, ja het staat er echt, met lengte van dagen verzadigen, tot je niet meer kunt

7) Redding, heil, niet alleen uit de dood, maar het is ook welvaart, Gods welvaart, dat het je goed gaat, dat je wel vaart, dat betekent het allemaal.

En dat zijn geweldige beloften, die we over ons leven mogen uitbidden en uitspreken. Juist als we het niet ervaren is dat een bron van troost en hoop. Maar het begint met onze liefde, onze toewijding aan Hem. Als die er is, gaat de zegen stromen en het houdt nooit op!

Een gedachte over “Ik zal hem…

  1. Pingback: opfrisser van woensdag voor de hemelvaart – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.