Vreugde en blijdsachp

Comments 3 Standard

Doe mij vreugde en blijdschap horen;

laat de beenderen zich verheugen die U verbrijzeld hebt. Psalm 51:10

Lezen: Psalm 51

Psalm 51 is een boetepsalm, het lied dat David schreef nadat de profeet Nathan hem had geconfronteerd met zijn overspel met Batseba en de moord op haar man, Uria. Dan pas dringt het tot David door waar hij mee bezig is geweest en dat hij, als Koning van Zijn Volk, gezondigd heeft. Niet in de eerste plaats nog tegen mensen, maar tegen God. Op overspel stond in Israel de doodstraf, men moest de dader(s) stenigen. Bij David en Batseba gebeurt dat niet, de enige die sterft is het kindje wat in hun Liefde is verwekt, maar het verliezen van een kind, zelfs al is het nog ongeboren, is ook vreselijk, ik spreek uit ervaring, je draagt het altijd met je mee.

Wat is nu het verschil tussen Saul en David. Ook Saul had gezondigd, hij had uit angst voor het volk, niet gewacht op Samuel om het offer aan te steken, maar het zelf gedaan. Daardoor had hij het koningsschap verloren, ook al toonde hij berouw. Hij zocht hulp in het occulte, bij de heks van Endor.

Ons spreekwoord zegt dat berouw na de zonde komt en dat is logisch, je kunt ergens nog geen berouw van hebben als je het nog niet gedaan hebt. Maar berouw of bekering, dat is nogal een verschil. Bekering van je zonde gaat dieper dan berouw, dan spijt. Ook Judas had berouw van het feit dat hij Jezus verraden had en pleegde zelfmoord. Petrus had het ook, maar ging naar buiten en weende bitter. Zie je het verschil? Waar ga je met je berouw naar toe?

David gaat naar de Here en betoont zijn spijt, hij gaat niet schuld schuiven, hoewel de zonden uit het voorgeslacht wel worden genoemd. Die kunnen van invloed zijn op iemands leven, maar jij beslist zelf of je doorgaat in het leven onder die vloek, of er mee kapt, je ervan bekeert en de vloek verbreekt.

David heeft diep berouw, vast en bidt voor het behoud van zijn kindje, maar dat mag niet baten. Maar hij vraagt ook, in dit gedeelte, om het herstel van de vreugde en de blijdschap van voor zijn zonde. En dat is nu genade. Weten dat je gezondigd hebt, maar dat, als God vergeeft, je niet eeuwig met die zonde moet blijven rondlopen, en maar de hele dag ach en wee en kommer en kwel moet roepen, maar beseffen dat wie in Christus is, een nieuw schepping is, het oude is voorbijgegaan, het nieuwe is gekomen. Dat is genade.

Als wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven. Daarom zijn beleden zonden, vergeven zonden. Dus als we gezondigd hebben moeten we daarin niet blijven liggen, maar opstaan, onze zonden belijden, uithuilen en opnieuw beginnen. Dat is Gods plan met ieder mens. Het mooie is dat Batseba weer zwanger wordt en weer een zoon krijgt, Salomo en laat die nu precies in de geslachtslijst van de Here Jezus zitten. Kijk dat is genade, dat is een God Die vergeeft en vergeet, dat is opnieuw beginnen, dat is herstel van vreugde en blijdschap!

Dank U Jezus voor Uw offer aan het kruis, dat dat mogelijk maakt!

3 gedachtes over “Vreugde en blijdsachp

  1. ja opfrisser elke morgen je email ik leef er naar voortaan o geweldig goed zijn ze warvoor ik je hartelijkdank zeg bedankt n Gods zegen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.