Let op je woorden

Leave a comment Standard

Wie zijn mond behoedt, bewaart zijn ziel,

wie zijn lippen openspert, hem wacht de ondergang. Spr. 13:3

Lezen: Spreuken 13:1-6

Dat onze woorden kracht hebben moge algemeen bekend zijn, alhoewel? Als ik hoor wat sommige mensen, ook christenen, over zichzelf uitspreken denk ik dat het nog wel eens meer onder de aandacht gebracht kan worden. ‘Hier word ik….. van’ en dan kunnen er van allerlei dingen worden benoemd, van doodziek, tot misselijk en alles wat daar tussen zit. Men is dan verwonderd als het later ook zo blijkt te zijn…. Een zelfvervloeking noemen we dat en dat is 1 van de redenen dat wie zijn mond behoed, zijn ziel bewaart. Niet letterlijk natuurlijk, maar in sommige opzichten wel.

De tong zegt Jacobus is een vervaarlijk iets. Dood en leven liggen er in, zegt een andere Spreuk (18:21) Dat geldt dus in het negatieve, maar ook in het positieve. Een van de gebeden die we leren in Doeltreffend Bidden voor verloren Mensen is dat we de mensen voor wie bidden gaan zegenen. Ik heb al zo vaak gezien dat het mensen goed gaat, gezegend worden, die op mijn lijstje staan. Zoals de vriendin van mijn vrouws tante. Ze stond op mijn lijstje toen er ontdekt werd dat ze (weer) kanker had. Ze weigerde chemo en heeft 4 jaar nog van haar leven kunnen genieten. Vlak voor haar dood zei ze: ‘ik heb niets met de kerk, maar ik hou van Jezus….’

Dus ook positieve worden, zegenen is het goede over menen uitspreken, heeft kracht, want het is door Gods goedheid dat mensen tot geloof komen. (Rom.2:4)

Voordat we mensen tot Jezus leiden met het script van het hart, zegenen we ze ook met een lang en een gezond leven, hen en allen die hun lief en dierbaar zijn, het opent hun hart….

Maar het negatieve is ook waar. Je kunt lukraak allerlei dingen uitspreken van wat jij vindt dat er zou moeten veranderen, dat die en die niet deugt enz. maar je ondergang wacht. Behoedzaam nadenken voordat je dingen uitspreekt, ze er uitflapt etc., kan je voor een hoop ellende behoeden. Wat je vindt moet je bij de politie brengen, zeg ik altijd gekscherend. Niet iedereen is daar in geïnteresseerd of heeft er baat bij.

Wat we moeten doen is ook onze mond ter beschikking van de Heilige Geest stellen, dat Hij bepaalt wat we wel of niet (kunnen) zeggen. Vaak zit de blokkade in het spreken in tongen hierin, dat men de mond niet wil overgeven en het gek vindt als er rare brabbels uitkomen. Maar liever rare brabbels, dan woorden die dood kunnen brengen.

Ons gebed zou kunnen zijn:

Heilige Geest van God, ik geef U ook mijn mond, opdat ik woorden van leven zal spreken en mijn mond mij niet in de ondergang brengt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.