Uitbuiten

Comment 1 Standard

Wandel met wijsheid bij hen die buiten zijn, en buit de geschikte tijd uit. Kol.4:5

Lezen: Kol 4: 2-6

Deze tekst past natuurlijk geweldig bij de stukjes die ik momenteel plaats onder de kop toerusten en uitzenden, waarin we het gisteren hadden over risico’s nemen en het gewoon gaan doen.

Wel, Paulus zegt hier feitelijk hetzelfde. Maar begint met een goed advies. Dat we wijs moeten zijn, met wijsheid moeten wandelen t.o.v. hen die ‘buiten’ zijn, die dus (nog) niet het Koninkrijk van God zijn binnengekomen. Onze handel en wandel mag nooit mensen in de weg staan om binnen te komen, maar wat komen we dat vaak tegen. Mensen die zich in de steek gelaten voelen door de kerk of door kerkmensen. Die ‘fijnen’ wordt er dan gezegd. Of zoals het gezegde luidt: fijne mensen en fijne regen, daar wordt je zeiknat van… bij een onlangs gehouden onderzoek over vertrouwen bleek dat men de kerk het minst vertrouwt… dus we hebben nog wel een weg te gaan. Nu kunnen we wel wijzen naar de kerk en die helemaal afbranden, maar vergis je niet: wij, het lichaam van Christus, zijn de kerk. En wij zijn in het dagelijkse leven een afspiegeling van de kerk. Laten wij dan, door onze handel en wandel een ander beeld afgeven, dat we betrouwbaar zijn, te vertrouwen in elk opzicht, ook die pen van de zaak en die kopietjes, de uren die we schrijven etc.

Dan moeten we de gelegenheid uitbuiten, ons die te nutte maken. Geen kans verloren laten gaan om mensen over Jezus te vertellen, dus dan maar dat risico nemen. En als je vervuld bent met de Heilige Geest, is Hij de Helper bij uitstek om je te helpen. En weet je, je zult versteld staan hoe mensen positief reageren. Wees geen onderduikboot christen, die alleen op zondag boven water komt, maar laat je in vuur en vlam zetten door de Heilige Geest. Wees geheel anders, zodat mensen aan je gaan vragen hoe dat komt, dat je altijd vrolijk en vriendelijk bent, ook op maandagmorgen…. en wees bereid om rekenschap af te leggen van de hoop die in je is. In de volgende tekst zegt Paulus dat we moeten weten wat we moeten zeggen als de gelegenheid komt. Één tip wil ik je geven, ga nooit in discussie. Want discussie leidt tot de dood. En laat godsdienst nu juist een onderwerp zijn waarover men graag wil discussiëren en waarover iedereen wel een mening heeft. Maar je kunt een discussie winnen, maar de persoon verliezen. Getuig met wat God in jouw leven heeft gedaan. Schrijf dat eens op, alleen al om het voor jezelf te lezen hoe machtig Hij in je leven is bezig geweest. En jouw getuigenis is jouw beleving, daar valt niet over te discussiëren….

En laat Gods kracht zien, opdat het geloof van mensen niet berust in woorden van wijsheid maar op de kracht van God en echt, als je die laat stromen gaan harten open.

Ik wens je veel zegen vandaag. Dit gebed kan je helpen:

e

Een gedachte over “Uitbuiten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.