Stil zijn

Comment 1 Standard

De HEERE zal voor u strijden, en ú moet stil zijn. Ex. 14:14

Lezen: Ex.14:1-22

Wat slaan sommigen de plank mis met de vertaling en toepassing van deze tekst. Zelfs de Basis Bijbel mist het, jammer. Zij vertalen dat men niets hoeft te doen, zelfs geen vinger uit hoeven te steken, maar dat staat er gewoon niet. Er staat dat ze stil moeten zijn, moeten zwijgen. En dat is iets heel anders.

Wat is er aan de hand? Het volk Israel is uit Egypte getrokken, na de tiende plaag. Maar God is nog niet tevreden, Hij wil de Farao een vernietigende slag toebrengen. Hij verhardt zijn hart en laat hem aan het hoofd van zijn leger uittrekken omdat hij ziet dat zijn slaven er niet meer zijn en niemand dus aan het werk gaat om al die prachtige bouwprojecten van hem te kunnen uitvoeren. Dus hij gaat ze achterna met het oog om hen terug te brengen. En dan staan de Israëlieten voor de Schelfzee, ook wel de Rode Zee genoemd. Voor hen een enorme plas water, achter hen het leger van Farao. Dan gaat het volk doen wat ze het beste kunnen: mopperen, murmureren, zegt de Statenvertaling. ‘Waarom heb je ons uit Egypte gehaald, waren daar geen graven genoeg?’ Geen greintje dankbaarheid, geen spoortje van geloof, nee, alleen maar mopperen en klagen. Dat zal hen uiteindelijk ook de toegang tot het Beloofde Land ontzeggen. Dan spreekt de HERE dus dat Hij voor hen zal zal strijden en dat ze nu eens gewoon hun mond moeten houden, stil zijn, koppen dicht!

Moeten ze niets doen? Jawel. Ze moeten zich klaar maken om op te trekken, niet bij de pakken neerzitten. Pas dan gaat de wolk/vuurkolom tussen hen en Farao’s leger staan. Een daad van geloof dus. En dan moet Mozes ook nog eens zijn staf over het water uitstrekken. Nu had hij al heel wat gekke dingen met die staf beleefd, dus het zal hem niet aan geloof ontbroken hebben, maar hij moet het wel doen. Dus niks stil zitten, Niks niets hoeven doen, wel kalm blijven en geloven dat God het gaat doen. Noem dat maar niks, als er voor je een plas water ligt en achter je het leger oprukt

Soms moeten we handelingen doen in geloof, om te laten zien, ook in de hemelse gewesten dat je God vertrouwt. Zoals Janneke Vlot, die haar laars bij zich had op de avond dat ze naar Jan Zijlstra ging omdat ze gewoon, in geloof, wist, dit is mijn avond, vanavond gaat het gebeuren.

We bevinden ons in een geestelijke strijd, waarin de duivel rond gaat als een briesende leeuw. Niets doen kan dodelijk zijn, maar op de Here vertrouwen en dat laten zien door je klaar te maken om te vertrekken en dus niet bij de pakken neer te blijven zitten kan je leven redden. Geloof in God, heb het geloof van God!

Een gedachte over “Stil zijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.