Belijden

Comments 2 Standard

Als wij onze zonden belijden: Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid. 1Joh.1:9

Lezen: 1 Joh.1:5-2:1

Deze tekst kan je geweldig helpen als je nog steeds strijdt voert tegen de zonde, of zonden in je leven en wie van ons doet dat niet? Als je dat niet hebt, als je zegt geen zonden te hebben, dan lieg je, zo keihard zegt Johannes het hier, en maak je God tot een leugenaar. Je hebt allerlei zonden, de Heilige Geest schreef er twee stenen tafelen over waaraan ze allemaal gerelateerd kunnen worden en de Here Jezus vatte die nog eens samen in twee regels: God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Alles wat zonde is kan hier naar teruggevoerd worden.

Je leest wel eens van die vragen, op Facebook bijvoorbeeld: mag een christen dit, mag een christen dat? En dan volgen er weer ellenlange discussies, die vindt van wel, die vindt van niet. En natuurlijk zijn dat vaak vragen die gaan over een grijs gebied. Want als het allemaal zo klip en klaar was, dan hoefden we ons er ook geen vragen over te stellen. Maar geloof bestaat niet uit regel, maar uit genade!

Maar we moeten een ding niet vergeten. Er zijn twee personen die ons kunnen vertellen dat er zonde in ons leven is, zo we dat zelf niet mochten weten: de satan, dat betekent aanklager, en de Heilige Geest, die de wereld overtuigt van zonde, gerechtigheid en oordeel. Beiden willen ze onze neus op de feiten hebben: de een om ons te veroordelen, de ander om ons te helpen om er weer van af te komen. Maar er is een groot verschil met hoe ze dat doen. De satan doet dat op een zodanige manier, dat je je schuldig gaat voelen: ‘zie je wel, jij deugt nergens voor? En je was toch bekeerd zei je, nou, lekkere bekering, jij zondags naar de kerk, en je doet dit en dat?’ Enzovoorts. En weet je, hij heeft vaak ook nog hulp van onze mede broeders en zusters, die het er soms, heel fijntjes, ook nog eens inwrijven.

De Heilige Geest echter geeft je geen schuldgevoel, maar doet je naar Jezus rennen. Denk aan de verloren zoon, hij was een gelovige, een kind van de Vader en Hij werd terug naar de Vader gedreven. En hij beleed zijn zonden, maar de Vader repte er met geen woord over, geen verwijten, had het nu maar niet gedaan, ik had het toch wel gezegd?, nee alleen maar liefdevolle omarming.

Wel de sleutel is de tekst van vandaag: als we onze zonden belijden en belijden is in het Grieks hetzelfde zeggen als, God in dit geval, dan is God zo trouw en rechtvaardig om ons onze zonden te vergeven. Sterker nog, Hij heeft dat al gedaan, toen Jezus de Vader en de wereld met elkaar verzoende (2Cor.5:19) en Hij ons onze zonden niet toerekende. Onze zonden belijden is dan ook niet in de eerste plaats voor de Vader, het is voor onszelf, dat we weten weer met God in het reine te zijn. Want zonde brengt nu eenmaal scheiding en ook dat we ons er van afkeren, met alle lek en gebrek. Maar met de hulp van de Heilige Geest komen we heel ver. En het is voor de duivel, want die weet als geen ander, dat als wij onze zonden belijden, hij geen (bokken)poot meer heeft om op te staan! Dus ook zijn rechten om ons te kwellen verliest en op moet zouten. Dit punt is dan ook een heel belangrijk item in bevrijdingspastoraat, maar kan dat soms ook zijn, ik zeg soms, bij genezing.

Daarom als je gezondigd hebt, ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar belijd ze meteen, zo geef je de duivel geen kans om ermee op de loop te gaan en het tegen je te gebruiken. Verlies je dan je kindschap, je redding als je zondigt? Nee, eens een kind van God, altijd een kind van God. Ook als je wel eens afdwaalt, Vader staat op de uitkijk op je te wachten!

2 gedachtes over “Belijden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.