Schild en toevlucht

Comments 2 Standard

Ieder woord van God is gelouterd, Hij is een schild voor hen die tot Hem de toevlucht nemen. — Spreuken 30:5 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Spreuken 30:1-9

Het Woord van God is gelouterd, zegt onze dagtekst hier. Louteren wil zeggen dat alle ongerechtigheid er uit is gehaald. Bij het smelten van goud wordt dat zo hoog verhit, dat alleen het pure goud overblijft. Gods Woord is dus waar. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk dat Woord te kennen, het je eigen te maken. Ik kies tegenwoordig de korte teksten, zodat we die makkelijker uit het hoofd kunnen leren. Dit is er ook zo eentje. Hosea 4:6 zegt dat het volk ten onder gaat door gebrek aan kennis en heden ten dage zie je dat om je heen. Joodse kinderen worden tot hun 12de onderwezen en kunnen hele passages uit Gods Woord uit hun hoofd. Onze kinderen kennen hooguit de spannende verhalen uit de kinderbijbel. Maar als Gods Woord waar is dan is er een dringende noodzaak om het te kennen. Hoe kan je anders weten dat Hij een schild is voor iedereen die tot Hem de toevlucht neemt? Juist, door het te lezen en het je eigen te maken.. Ik sta soms versteld wat mensen allemaal doen of beweren, gewoon omdat ze het Woord niet kennen en dat dan ook met voeten treden.

Maar goed, vandaag weten we dus dat we altijd bij hem kunnen schuilen, als we tot Hem de toevlucht nemen. Als we bang zijn, geïntimideerd, kruip dan niet in je eigen hoekje, maar ga schuilen bij Hem, vind bij Hem je toevlucht. Want Hij is trouw en waarachtig en laat nooit los wat Hij begonnen is. Ook al hebben we het zelf verprutst, Hij blijft trouw tot in eeuwigheid. De schrijver van ons volkslied, volgens zeggen Marnix van St. Aldegonde, heeft misschien wel aan dit vers gedacht toen hij vers 6 schreef: Mijn schild en de betrouwe, zij Gij o, God , mij Heer. Helaas alleen nog maar gezongen op 4 mei, in de kerkdienst voor de dodenherdenking op de dam. Nu moet ik eerlijk toegeven, het leent zich ook niet zo om het uit volle borst mee te zingen in een voetbalstadion, alhoewel Oranje dan misschien wel aan de EK had mee kunnen doen…:-)

Maar, in wat voor omstandigheden je je ook bevindt vandaag: schuil bij Hem, laat Hem je schild zijn, je schild van geloof, waarmee je alle brandende pijlen van de boze kunt afweren Efeze 6:

2 gedachtes over “Schild en toevlucht

  1. Pingback: Schild en Toevlucht |

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.