Tegengesteld

Comment 1 Standard

Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen Mat.5:44

Lezen: Mat.5: 21-48

Elle en Rikkert zongen het al: In het Koninkrijk van God staat alles op zijn kop en dat is waar. Leiders zijn dienaars en de minsten zijn de meesten, maar dat geldt ook voor ons gedrag. De Here Jezus noemt er een aantal hier in de Bergrede en die van vandaag is misschien wel de moeilijkste. Je vijanden lief hebben en zegenen die je vervloeken, bidden voor wie je vervolgen. Dat is nogal wat. Toch is het niet zo moeilijk als het lijkt als je de geestelijke dimensie gaat zien waarom mensen doen zoals ze doen. Wanneer ze onze vijanden zijn, ons op allerlei manieren dwars zitten, bespottelijk maken, je om je geloof uitlachen of juist tegenwerken, kijk dan niet naar de mens, de persoon, maar naar de macht die er achter zit, die hen deze dingen laat doen. En dat wordt het een geestelijke strijd, dan krijgt het een andere inzet. Want wij strijden niet tegen vlees en bloed, zegt Paulus, maar tegen de demonen, de boze geesten. Wanneer je dat gaat zien, wanneer de gave van onderscheiding zich openbaart in je leven, dan richt je je niet meer op de persoon, maar op de macht die erachter zit. Dan bindt je die in de Naam van Jezus op grond van de autoriteit die Hij ons gegeven heeft. Dan bid je voor de redding van die persoon en dat de geestelijk bedekking van de ogen wordt weggenomen. Dan bind je de strijd aan in de hemelse gewesten. En wat die persoon ook doet, jij blijft in liefde, want je hebt hem of haar lief.

Wanneer wij tegengesteld reageren ontnemen we de boze ieder recht om die persoon tegen ons op te zetten. Wanneer we met gelijke munt terugbetalen, terug schelden, terug roddelen, ook hem in een kwaad daglicht stellen, zijn we niet anders dan zij die niet geloven. ‘Hij doet het ook bij mij’ is geen bijbelse reden. Maar wij, juist door de persoon lief te hebben ontnemen hem ieder rechtsgeldige reden om te doen wat gedaan wordt. Ook de mensen om je heen zullen op hem in praten: hij of zij doet jou toch geen kwaad, waarom doe je zo?

Daarom is het een zaak van belang om te reageren zoals Jezus vraagt, omdat we, daar hebben we hem weer: geheel anders zijn, wij hebben Christus leren kennen. En dat beïnvloedt ons hele wezen, ons hele denken, ons hele zijn!

Goed met kwaad vergelden is wat de duivel doet, goed met goed en kwaad met kwaad is wat de mens doet, en kwaad met goed vergelden is Gods weg. Dat is een keuze waar we vandaag mee kunnen beginnen!

Een gedachte over “Tegengesteld

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.