Ondoorgrondelijk

Comments 6 Standard

O, diepte van rijkdom, zowel van wijsheid als van kennis van God, hoe ondoorgrondelijk zijn Zijn oordelen en onnaspeurlijk Zijn wegen! Rom.11:33

Lezen: Rom.11:33-36

Willen we de intentie van deze lofprijzing goed tot ons door laten dringen, dan zullen we eigenlijk de hoofdstukken 9 t/m 11 eens op ons gemak door moeten leen. Want daar legt Paulus haarfijn uit hoe Gods reddingsplan met de Joden en de heidenen in elkaar steekt, met als doel dat allen tot bekering en erkentenis der waarheid komen. En aan het eind van zijn uitleg komt hij tot deze drie verzen, waarvan onze dagtekst de opening is. Een geweldige lofprijzing op de grootheid en de wijsheid van God. Want wie had nu zoiets kunnen bedenken, dat God, door Zijn eigen lijden en sterven aan het kruis, de wereld zou redden uit de klauwen van de satan? En dat Hij, door de verwerping van Zijn eigen bondsvolk, de weg zou vrij maken voor de aanneming van de heidenen? Dat is toch onnaspeurlijk, ondoorgrondelijk? Dat is wat we nu Gods genade noemen, je krijgt het gratis!

Wat is het dan toch jammer dat zoveel mensen daar menen nog iets aan toe te moeten. En dat is religie. Zodra er voorwaarden aan Gods genade worden gesteld, is het geen genade meer, maar verdienste. En dan verliest het zijn kracht. Ja, maar je moet eerst dit, nee, je moet eerst dat. Genade is dat je niets moet, maar alles mag. En dat juist de Heilige Geest verlangens in je gaat wekken om de dingen te doen. Want als we vinden dat we iets moeten doen voor God en dat komt uit onszelf voort, dan gaan we aan Gods onvoorwaardelijke liefde voorbij.

Dat wil niet zeggen dat je een luie christen wordt, integendeel. Juist door de genade van God wordt je gunnend naar anderen toe, want je wilt hen ook die genade laten proeven, die ontzettende rijkdom van geliefd te zijn, niet om wat je doet, maar om wie je bent. Ik hoorde gisteren en mooie uitspraak, die ik met toestemming mag gebruiken: ‘ik hou teveel van de Here Jezus om de satan ook maar 1 ziel te gunnen’. Kijk dat is de uitwerking van genade in iemands leven, dan heb je iets begrepen van die onnaspeurbare liefde voor de mens. Want iemand zou misschien nog wel zijn leven willen geven voor een rechtvaardige, maar Jezus stierf voor ons toen wij nog zondaren waren, voor een stelletje onbehouwen zondaars, dat is nu liefde en genade. Een mensenleven is niet lang genoeg om dat te begrijpen, maar we hebben straks de eeuwigheid om daar met Hem over van gedachten te wisselen 🙂

6 gedachtes over “Ondoorgrondelijk

  1. Ik snap wat er bedoelt wordt met te zeggen; Ik hou teveel van Jezus etc. maar teveel houden van Jezus is voor mij als onvolmaakt mens niet mogelijk, wel zoveel houden van Jezus etc.

    • Ja, wanneer je van de Here Jezus houdt en Zijn genade en liefde geproefd hebt, dan gun je dat anderen ook. Het gaat er niet om wie het meest van Hem houdt, maar dat je van Hem houdt. Nooit genoeg, het is geen verdienste

  2. Pingback: Ondoorgrondelijk — Opfrisser – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.