Tekorten bijvullen

Comment 1 Standard

En als iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze zal hem gegeven worden. Jac.1:5

Lezen: Jac 1:1-18

We hebben dat allemaal wel eens, of misschien wel vaker, dat je gewoon niet weet wat je moet doen. Dat je op een punt staat een belangrijke beslissing te nemen, maar gewoon niet weet wat de juiste is. Moet ik dit, of juist dat? En iedereen die je om raad vraagt heeft weer een ander advies. Je bent radeloos.

Wel op zo’n moment is deze tekst van toepassing. Het gaat in eerste instantie over de verdrukking die iedere gelovige te wachten staat, de beproeving, waar we volgens vers 2 blij over moeten zijn. Maar juist dan heb je die wijsheid zo nodig. Maar ook in ons dagelijks leven is deze tekst van toepassing. Een aantal dingen zijn hier van belang:

– we moeten beseffen dat we het niet meer weten, dat we in wijsheid tekort schieten;

– we moet de Here God er om vragen. Verderop zegt dezelfde Jacobus, een broer van de Here Jezus, dat men niets heeft, omdat men er niet om vraagt. God weet wel wat we nodig hebben, maar Hij wil wel dat we Hem erom vragen. Dat toont namelijk onze afhankelijkheid aan Hem;

– dan moeten we beseffen dat wat God geeft overvloedig is. Hij is tenslotte een God van overvloed. Hij had met een handjevol sterren kunnen volstaan, maar nee, Hij schiep een heel heelal. Hij schiep ontelbare soorten bloemen, dieren en organismen, die met het blote oog niet eens zijn te zien, alleen maar voor Zijn glorie. En Hij wil ons een overvloed aan wijsheid geven

– Hij zal ons nooit verwijten maken. Daar zijn wij mensen zo goed in, maar Hij niet. Denk aan de verloren zoon, geen enkel verwijt hoorde die toen hij bij zijn vader terugkwam, zo zal God ons ook niet verwijten als we Hem om wijsheid vragen, net zo min als we dat horen als we voor de zoveelste keer weer bij Hem komen om te belijden dat het ons weer niet gelukt is.

Wat een geweldige Vader is Hij toch, vol liefde en mededogen met Zijn kinderen. Hij wil ons met raad en daad bijstaan, elke dag weer opnieuw, ons tekort aan wijsheid bijvullen. Wat we dan wel moeten doen is Zijn raad opvolgen en gehoorzaam zijn, want dan werkt het pas echt. Raad vragen en het dan toch niet doen is minder handig, om niet te zeggen erg dom. Maar volgen we die weg, luisteren we naar Zijn stem, dan komt het goed, alleen dan!

Een gedachte over “Tekorten bijvullen

  1. Pingback: Tekorten bijvullen — Opfrisser – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.