Licht en donker

Comment 1 Standard

Want ieder die kwaad doet, haat het licht en komt niet tot het licht, opdat zijn werken niet ontmaskerd worden. Maar wie de waarheid doet, komt tot het licht, opdat van zijn werken openbaar wordt dat ze in God gedaan zijn.

Joh.3:20-21

Lezen: Joh.3:10-21

De duisternis verdraagt geen licht, het kan er niet tegen, omdat het dan weg moet. Als het licht komt, wijkt de duisternis. Dat is in het natuurlijke zo, dat is ook zo in het geestelijke. Jezus is natuurlijk het Licht der wereld, en waar Hij komt moet de duisternis wijken. Wij zijn het licht der wereld en waar wij komen dus evenzo. Daarom haat de duisternis Jezus en iedereen die dezelfde bediening wil als Hij: de werken van de duisternis verbreken.

Nu is het wel zo, dat ook al steken we een lichtje aan, de mate van dat licht bepaalt wat er nog van duisternis overblijft. Als je een schemerlampje aandoet, wordt het wel lichter, maar niet alles is duidelijk te zien. Maar als je een bouwspot aandoet dan knippert iedereen met de ogen en lijkt het wel klaarlichte dag. Daarom is dat kinderliedje wel aardig, maar het kleineert ons en de bron van het licht; ‘Gij in uw klein hoekje en ik in het mijn’

Als de Here Jezus komt met Zijn licht blijft er niets meer van de duisternis over en wijkt zij. Zo hoort dat ook bij ons te zijn. Niet schemeren, niet maar een beetje, maar volop. Dat kan alleen als we de dimmer eraf halen en volop willen ‘shinen’ Laat zo Uw licht schijnen onder de mensen.

Dat ons we ons licht laten schijnen hoeft niet te betekenen dat we de hele dag lopen te preken en mensen vertellen wat ze kwaad doen. Nee, dat gebeurt vanzelf. Zoals Petrus, die toen hij de wonderbare visvangst had gezien zei: Here, ga uit van mij, want ik ben een zondig mens. De Here had met geen woord over zonde of bekering gerept. Zijn aanwezigheid, de aanwezigheid van Zijn Licht was al genoeg om Petrus tot geloof te brengen, een wonder doet meer dan 1000 preken. Zo mogen ook wij ons daarnaar uitstrekken, maar dan wel de duisternis, ook in die schemerhoekjes, wegdoen. Schijn met Uw Licht in mijn hart, Heer, opdat ik U zien zal en de mensen U door mij heen

Een gedachte over “Licht en donker

  1. Pingback: Licht en donker — Opfrisser – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.