Volmaakt en sterk

Comment 1 Standard

De God nu van alle genade, Die ons geroepen heeft tot Zijn eeuwige heerlijkheid in Christus Jezus, Hij Zelf moge u – na een korte tijd van lijden – toerusten, bevestigen, versterken en funderen. 1Petr. 5:10

Lezen: 1 Petr. 5:5-11

God zal alles doen medewerken te goede, staat er in Romeinen 8. Vaak zie je dat niet op het moment zelf, maar achteraf kan je dat alleen maar beamen. Wanneer mensen tijdens een moeilijke periode je proberen te troosten met zo’n tekst werkt het vaak averechts, maar goed, het is goed bedoeld.

Wij zijn geroepenen, geroepen om in Zijn eeuwige heerlijkheid de eeuwigheid door te brengen en vanuit die roeping ben je ook gunnend naar anderen. Maar in de vorige tekst hebben we gezien dat onze tegenstander rond gaat als een briesende leeuw, op zoek naar prooi. Dat betekent dat dat wel eens lijden om de Naam van Jezus kan inhouden, verdrukking, discriminatie, afwijzing, omdat je uitkomt voor je Heiland en je je het evangelie niet schaamt.

Velen zullen het omarmen, omdat ze er op zitten te wachten en de oogst tenslotte groot is, maar de duivel zal ook mensen tegen je opzetten, die dat allemaal niet kunnen verdragen. Wellicht zijn ze zelf beschadigd door kerk of kerkmensen, of hebben ze zelfs een traumatische ervaring opgedaan door vrome mensen. Jij komt dan, in hun ogen, van diezelfde ‘kliek’ waar ze niets meer mee te maken willen hebben en ze zullen je op alle fronten dwars proberen te zitten. Let er dan goed op, dat je het niet op de mens speelt, maar op de macht erachter. Want we strijden niet tegen vlees en bloed, zegt Paulus in Efeze 6, maar tegen de demonische machten van satan. Discussiëren is dan ook ‘not done’ het zal niet helpen, alleen maar verergeren. Maar we bevinden ons dan in een geestelijke strijd en die moet je geestelijk voeren: op je knieën en door tegengesteld en in liefde te reageren.

Dan zul je merken dat je er sterker uitkomt, zoals de Here Jezus, die vol van de Heilige Geest de woestijn in ging, maar, nadat Hij de duivel met het Woord versagen had, vol van kracht er weer uit kwam. Dat bedoelt Petrus in dit stukje. Het lijden zal ons sterker maken, en vast. Zoals een boom sterker gefundeerd wordt als er weinig water is, omdat zijn wortels dieper gaan, op zoek naar water, zo zullen we dieper gefundeerd worden als we God nodig hebben in moeilijke tijden. Daarom moeten we het lijden nog niet verheerlijken, maar Hem, Die ons de kracht geeft om het te doorstaan!

Een gedachte over “Volmaakt en sterk

  1. Pingback: Volmaakt en sterk — Opfrisser – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.