Grote en eerste gebod

Comment 1 Standard

U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Mat.22:37

–Lezen: Mat. 22:34-40

— de Sadduceeën en de Farizeeën waren in feite aartsvijanden van elkaar en konden uren met elkaar discussiëren over het feit of er nu wel of geen opstanding uit de doden was. Maar om Jezus ten val te brengen door strikvragen en listige argumenten vinden ze elkaar. Zo zie je maar weer als je met Jezus in contact komt gebeuren de gekste dingen. Ook Pilatus en Herodes werden vrienden op de dag dat Jezus stierf….

Zo proberen de Farizeeën, nadat de Sadduceeën gefaald hadden, het stokje over te nemen en Jezus uit te lokken te zeggen wat het grootste gebod is. Domme vraag, iedere dag reciteerden ze dat zelf, als het goed is, omdat wat Jezus zegt afkomstig is uit de Sjema, de joodse geloofsbelijdenis, die men 2 x daags opzegde, afkomstig uit Deut 6:4 en 5. Het was dus eigenlijk vragen naar de bekende weg. Hoe dom kun je wezen?

Het is in feite de samenvatting van de eerste tafel van de 10 geboden, die gaan over onze relatie met God. Maar niet alleen om die strikt en streng te houden. Nee, en ik heb dat wel vaker gezegd, het gaat om de liefde, die staat voorop. Want al zou je, zoals de Farizeeën en de Sadduceeën, de wet strikt in acht nemen zonder de liefde tot de Here God, dan heeft het geen enkele zin. Het is onze motivatie waarom we dingen wel of niet doen, die bepalend is. Vanuit de liefde tot God respecteer je Zijn Naam, weet je dat er geen andere God is en hou je een dag apart om Hem te loven en te prijzen, iedere andere reden is vuilnis, zegt Paulus. Maar wat zijn we snel geneigd om anderen Gods geboden op te leggen, zonder de liefde en dat noemen we wetticisme. Het op een menselijke manier, in eigen kracht volbrengen van de wet. Dan wordt de wet een keurslijf, een dwangbuis, waarin je nauwelijks adem kunt halen. Maar wanneer de liefde je drijfveer is, wordt alles anders, dan is het geen last meer, maar een lust.

En liefde is een keuze, je wordt verliefd, maar je kiest ervoor om van die persoon te houden, iedere dag weer opnieuw. Zo is onze liefde voor God een keuze, die begint met Hem aan te nemen in je hart, dan komt de uitwerking en doe je dat, dan stap je Zijn zegen binnen. Want het houden van Gods geboden, uit liefde brengt je vrede en vreugde, dat je Degene, waar je van houdt met je hele hart, je hele verstand en al je kracht daar een plezier mee doet? Dat te kunnen is genade, eenvoudig toch?

Een gedachte over “Grote en eerste gebod

  1. Pingback: Grote en eerste gebod — Opfrisser – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.