Versterken en bewaren

Comment 1 Standard

Maar de Heere is getrouw, Die u zal versterken en bewaren voor de boze.

2 Tes.3:3

Lezen: 2Tes.2:15-3-5

Dit is een mooie, maar ook wel gevaarlijke tekst, als je die uit de context haalt. Ik blijf er op hameren, dat het belangrijk is altijd een tekst in het verband te lezen. Zomaar teksten citeren kan gewoon een vertekend beeld geven. Daarom kan je dit bij de Opfrisser ook altijd heel eenvoudig dat doen door op de link achter ‘lezen’ te klikken.

Want als je dit klakkeloos gaat roepen, dan ben je in gevaar. Want dan hoef je niet, zoals Petrus zegt: nuchter en waakzaam te zijn, voor de duivel, die rond gaat als een briesende leeuw. De Heer zal ons toch bewaren? Dan kan je maar raak leven en nergens rekening mee houden, de Heer zal ons bewaren, staat hier toch?

Maar Paulus leert duidelijk in de voorgaande verzen dat men zich moet houden aan de overleveringen en de dingen die hij heeft verteld in zijn brieven. Ma.w. we moeten rekening houden met God woord en wat Hij ons daarin leert. Ik heb al vaker uitgelegd dat Gods wetten niet zijn om ons te knechten, maar om ons te beschermen. Als iemand met zijn handen eet zeggen we: die eet met zijn 10 geboden. Dus Gods beschermende handen zijn Zijn 10 geboden. Wanneer we daarnaar handelen, zijn we binnen Zijn bescherming, doen we dat niet, dan lopen we daaruit weg en zijn we een prooi voor allerlei aanvallen van de boze. Dan heeft het roepen van deze tekst geen zin, want we zijn zelf buiten ons boekje gegaan. Dat heeft niets te maken met de straf van God, maar met oorzaak en gevolg. Je kunt een losbandig seksueel leven leiden en dan verbaasd staan dat je een SOA hebt, je hebt je toch beroepen op deze tekst? Nu doet niemand van ons dat, maar ik chargeer. Zo zijn er heel veel dingen in ons leven waar we mee kampen, omdat we niet de raad van God hebben gezocht en ons hebben gehouden aan Zijn regels. Dit heeft niets met wetticisme te maken, maar met het doen van Zijn wil, die Hij gegeven heeft om ons te beschermen. In het nieuwe testament leren we dat de Vinger Gods hetzelfde is als de Heilige Geest. Wel het was dezelfde Vinger Gods die de Tien Woorden op de stenen tafelen van Mozes scheef. Denk je nu echt, dat als je geleid wordt door de Geest, jwe daar tegen in kunnen gaan?

Gods bescherming ontvangen we als we, uit liefde en in gehoorzaamheid doen wat Hij van ons vraagt. Hebben we dat niet gedaan, dan is er maar 1 weg: bekering, je zonden belijden en vergeving vragen en ontvangen. Dan is de deur dicht en kan deze tekst weer in werking treden.

Een gedachte over “Versterken en bewaren

  1. Pingback: Versterken en bewaren — Opfrisser – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.