Vrede jagen

Comment 1 Standard

Jaag de vrede na met allen, en de heiliging, zonder welke niemand de Heere zal zien. Heb. 12:14

— Lezen: Heb.12:12-17

— Dat je geloof in praktijk brengen niet altijd makkelijk is, bewijst deze tekst wel: Jaag de vrede na met allen, en allen is dus allen, iedereen. Nou, dat valt niet mee in deze tijd. Je vrienden zoek je uit, maar je familie, buren en je collega’s krijg je opgedrongen. Althans zo zou het kunnen zijn. Maar ook dit is een keuze en een levenshouding. Vrede najagen betekent dat het je inspanning kost, moeite soms. Misschien helpt Rom.12;18 je, waar staat ‘voor zover het van jou afhangt’. Want je hebt er moeilijke mensen bij, pesters, treiteraars, die er, zo lijkt het, alleen maar op uit zijn om jou het leven zuur te maken. Wat we dan geneigd zijn te doen is ze met gelijke munt terugbetalen, lik op stuk geven, waardoor het feitelijk alleen maar erger wordt.

Juist als we laten merken dat we de vrede najagen, ook met hen, door vriendelijk te zijn, juist die extra mijl langer mee willen lopen, koffie voor ze halen etc. dan ontnemen we ze iedere oorzaak van pesterij. Tegengesteld reageren, weet je nog? Datzelfde geldt in je familie. Je kunt niet met iedereen door 1 deur, vanwege familie geschillen. Maar juist als ze (nog) niet geloven, is het zo belangrijk dat wij degenen zijn die ze toch over Jezus vertellen, desnoods met worden…. want onze daden spreken harder dan onze woorden. Natuurlijk mag dat nooit gepaard gaan met het aantasten van onze heiliging, onze heilige levenswandel met Jezus, zonder altijd maar weer de moraalridder uit te hangen. Je mag duidelijk laten zien en horen dat je ‘geheel anders’ bent, maar doe dat dan zonder een zweem van hoogmoed.

Ook dat hoort bij de vrede najagen, dat we nederig zijn en beslist niet hoogmoedig, want dat sluit eerder deuren dan dat het ze opent.

En door in vrede te leven met de mensen laten we de heerlijkheid van God zien, die we bij ons dragen omdat Hij in ons woont. Doordat te doen gaan anderen juist Jezus zien in ons en willen ze Hem ook in hun leven. De moeite waard, toch?

Een gedachte over “Vrede jagen

  1. Pingback: Vrede jagen — Opfrisser – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.