Kritiek

Comment 1 Standard

Het pad ten leven is voor hem die vermaning in acht neemt,

maar wie bestraffing achter zich laat, doet dwalen. Spreuken 10:17

– Lezen: Spreuken 10:17-24

Omgaan met kritiek is misschien wel een van de moeilijkste dingen waar je mee geconfronteerd wordt. En dan praat ik alleen al voor mezelf. Nu is de manier waarop kritiek gespuid wordt natuurlijk op zich al heel belangrijk. Het is tenslotte de toon, die de muziek maakt, maar dan nog. Er zijn mensen die altijd wel iets te zeuren en te mauwen hebben. Toch is het belangrijk om naar ze te luisteren, want er kan een kern van waarheid in zitten en dan zouden we iets belangrijks kunnen missen.

Juist om corrigeerbaar te blijven heeft God ons de gemeente gegeven. Mensen die buiten de gemeente opereren kunnen gevaarlijk zijn of worden, omdat er niemand is die hen bijstuurt of vermaant, als het mis gaat. De geschiedenis geeft ons daarin vele namen. En hoeveel kritiek je ook op de kerk kunt hebben, het is wel het Lichaam van Christus. Jezus zei tegen Paulus, op de weg naar Damascus: ‘Waarom vervolg je Mij?

Dus is het goed om in een een gemeente te zijn, je te voegen naar de leiding, zolang die maar niet tegen Gods Woord ingaat, en je steentje bij te dragen.

Wanneer er dan kritiek is. Op de dingen die je doet, ga er dan mee naar de Here en zeg: Heer, is dit terecht? Dan wil ik veranderen, komt dit uit een bron van jaloezie, dan zegen ik de persoon en bid of U die wil veranderen. Maar wordt niet boos en voel je niet verongelijkt. Geloof me, ik weet waarover ik spreek.. het zit ook allemaal heel snel in mijn allergie, maar filter eruit waar je van kunt leren en gooi het andere weg. Als we denken niets meer te kunnen leren dan zijn we verkeerd bezig, dan ligt hoogmoed op de loer en zijn we klaar om te vallen…

Wees corrigeerbaar, stel je open voor kritiek. Uiteindelijk zal alles wat je doet er beter door worden en als het voor de Heer is, is het beste nog niet goed genoeg, toch?

—————————————————-—————————————————————

Een gedachte over “Kritiek

  1. Pingback: Kritiek — Opfrisser – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.