Luisteren

Comment 1 Standard

Maar deze zaak heb Ik hun geboden: Luister naar Mijn stem. Dan zal Ik u tot een God zijn, en ú zult Mij tot een volk zijn. Bewandel heel de weg die Ik u gebieden zal en het zal u goed gaan. — Jeremia 7:23

Lezen: Jeremia 7:21-28

Je hoort wel eens de vraag is de God van het Oude Testament een andere God dan die van het Nieuwe Testament? En dan doelt men op het houden van Gods geboden, vaak toegespitst op het houden van de sabbat. Als je deze tekst leest, dan zou je op het eerste gezicht zeggen dat het gaat om het houden van Gods regels. Maar als je naar het leven van de Here Jezus kijkt, dan zie je dat Hij juist heel vaak in de clinch lag met… juist sabbat-vierders. Hij leerde dan ook dat de mensen er niet is voor de sabbat, maar de sabbat voor de mens. God wil dat we een dag voor Hem apart zetten, maar ook dat we tot rust komen, uitrusten, bijkomen, tijd besteden aan ons gezin, onze relatie(s) enz. En Paulus zegt dat we niet moeten gaan strijden over het houden van dagen en feesten, ook hij had het meeste last van Joden, die wet en genade wilden vermengen. Het was zelfs zijn doorn in het vlees!

Nee, als het gaat om het doen van de wil van God dan is het niet de bedoeling dat we in een keurslijf terecht komen van geboden en verboden, waarin we nauwelijks kunnen ademen en bang zijn om iets te doen, want stel je voor dat je zondigt en dat God dan komt en je meteen straft. Nee menen, de straf, die ons de vrede aanbrengt was op de Here Jezus, Hij verzoende de wereld, dus alle mensen, met God, door Zijn dood worden hen hun zonden niet toegerekend. Het enig wat God zal vragen, als we voor Zijn rechterstoel staan is: ‘Wat heb je met Mijn Zoon en Zijn offer gedaan?’

Wet en genade vermengen brengt je onder een vloek, want je moet dan de gehele wet volbrengen, dus inclusief alle offers enz. En dat is niet meer mogelijk sinds 70 na Christus, toen de tempel werd verwoest. Wij leven uit het Gratis Geschenk, wat genade is, je hoeft er helemaal niets voor te doen.

Dat Gods geboden en regels belangrijk zijn, heb ik wel vaker benadrukt. Het zijn Zijn beschermende handen, wandelen we daar tussen, dan zijn we onder Zijn bescherming. Doen we dat niet, dan is daar het kwaad wat op de loer ligt. Daarom is het zo belangrijk dat we onze zonden belijden (1 Joh.1:9) en weer in het reine komen met God, dat we de mensen die ons kwaad hebben gedaan vergeven, opdat de duivel geen voet heeft en ons kan treffen. In Jac.5 lezen we niet voor niets dat we elkaar de zonden moeten belijden opdat we genezing ontvangen.

Dus zonde kan, ik zeg kan, een open deur zijn, waardoor mensen last hebben van allerlei dingen, net zo als zonden die komen uit het voorgeslacht. Al deze dingen belijden en je ervan afkeren, met een oprecht hart en Zijn genade ontvangen kan de weg naar genezing en bevrijding openen.

Maar het begint eenvoudig met het luisteren naar Zijn stem, Zijn zachte stem. God schreeuwt niet, het is die zachte, stille aansporing, dat zoete fluisteren, die indruk, die je hebt, die je wil leiden in je leven en je zal behoeden voor het kwaad. Dankzij de Heilige Geest, Die in ons woont kunnen we dat, want, zegt de Here Jezus, Mijn schapen kennen Mijn stem…, leer die dan ook kennen….en de wat Hij zegt!

Een gedachte over “Luisteren

  1. Pingback: Luisteren — Opfrisser – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.