Rijk arm

Comment 1 Standard

Want u kent de genade van onze Heere Jezus Christus, dat Hij omwille van u arm is geworden, terwijl Hij rijk was, opdat u door Zijn armoede rijk zou worden. — 2 Korintiers 8:9

Lezen: 2 Kor. 8:1-15

Je moet wel heel veel fantasie hebben om van deze tekst de rijkdom waarover gesproken wordt, te vergeestelijken. Het hele stuk gaat gewoon over geld, geven aan de armen in Jeruzalem. De collecte die Paulus en zijn medearbeiders, aan het ophalen zijn. Dus als hier over rijkdom gesproken wordt, dan gaat het over geld.

Want dat gebeurde bij de grote omwisseling aan het kruis, toen de Here Jezus voor ons stierf. Armer dan dat kan een mens niet worden. Het enig mooie wat Hij had, een mantel uit 1 stuk geweven, werd onder de soldaten, die Hem kruisigden, verdobbeld. Hij had dus helemaal niets meer. Terwijl Hij, bij de Vader in de hemel, alles bezat. Alle rijkdommen en schatten op de aarde behoren Hem toe. En dat alles liet Hij in de steek, opdat wij rijk zouden zijn. Naast onze redding, verlossing, genezing en bevrijding hoort ook deze omwisseling bij onze erfenis in Christus. Wij hoeven geen gebrek te lijden, omdat Hij dat al voor ons heeft gedaan, wij hoeven niet meer onder afwijzing te lijden, omdat Hij dat heeft gedaan en noem maar op.

Zijn rijkdom is ons deel. Dat betekent niet dat je niet (meer) hoeft te werken en dat alles je zomaar in je schoot valt. Het betekent dat we een God hebben, Die voor ons zorgt en Die ons zegent,als we weer anderen zegenen. Geef en je zult gegeven worden, zegt de Here Jezus in Lukas 6:38 een goede, vastgedrukte, geschudde, overlopende maat zal men u in de schoot geven, want met dezelfde maat waarmee u meet, zal er bij u ook gemeten worden, meer dan genoeg dus, tot overlopens toe.

Daar ligt vaak het probleem, we willen wel ontvangen, maar niet geven. Maar God is daar gewoon heel duidelijk over in Zijn Woord. Zaai je karig, dan zul je karig oogsten. Met alleen je hand ophouden kom je er niet, je zult zelf die stroom in werking moeten zetten. Ik hoorde mensen van de Frontier Mission wel vertellen, dat als ze in een gebied kwamen en daar een gemeente stichtten, iedereen werd overspoeld met geschenken, maar dat men alleen maar leerde om de hand op te houden. Maar dat toen men hen leerde om te gaan geven, ze dat ook gingen doen. De een kwam met een stukje kip, die weer met een handje rijst, die een papaya of een paar eieren, ieder gaf iets van wat hij had. En binnen no time hadden de mensen het goed, kleding genoeg, schoenen aan de voeten, een dak boven het hoofd. Dat is het principe van God. Niet geven om er zelf beter van te worden, want ook dan mis je de boot, maar uit liefde, voor de Here God en onze naaste.

Jezus werd arm zodat er voor ons genoeg is om van te leven en we geen gebrek hoeven lijden. Ook dat hoort bij de genade van God, de overvloedige genade, want ook daarvan is meer dan genoeg!

Een gedachte over “Rijk arm

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.