Wedloop

Leave a comment Standard

Welnu dan, laten ook wij, nu wij door zo’n menigte + van getuigen omringd worden, afleggen alle last en de zonde, die ons zo gemakkelijk verstrikt. En laten wij met volharding de wedloop lopen die voor ons ligt Heb. 12:1

Lezen: Heb.12:1-17

Hoe mooi is het dat de tekst van vandaag zo mooi aansluit op die van gisteren. En dat terwijl ik tegenwoordig 2 bronnen gebruik voor de tekst van de Opfrisser. Het past ook mooi bij de boodschap die Tod White gisterenavond bracht op de Power and Love conferentie, waar we deze dagen zijn. Hij bracht een boodschap van heiliging. Dat we als christenen radicaal dienen te zijn en de zonde niet moeten goedpraten. Hij zei dat genade geen excuus is om te blijven zondigen, maar juist de kracht is om met de zonde in ons leven te breken en er ons van af te keren. We moeten de lat hoger leggen, de standaard hoger maken…!

Dat zegt ook onze tekst van vandaag. In Heb.11 worden een aantal geloofshelden genoemd, die volhard hebben en de wedloop gelopen. Ze zitten als het ware op de tribune en moedigen ons aan. Ik ben niet zo’n voetbalfanaat, maar als ik het Legioen hun club hoor aanmoedigen en het hele stadion ‘You never walk alone’ hoor zingen, dan zit ik met kippenvel. Het kan het team aanmoedigen tot prestaties die boven henzelf uitgaat. Wel, hoeveel te meer moet het ons dan aanvuren en bemoedigen, want als er mensen zijn, die de wedstrijd nooit alone lopen, zijn wij het wel. Je hoort Mozes als het ware roepen: hou vol! En David zingt ‘wacht op de Heer, houd moed! En misschien zitten opa en oma wel in het stadion, of pa en ma en roepen je toe’ kom op, je kan het!’ En de Heilige Geest is de motor in ons, die ons kracht geeft.

Ik zei het gisteren al, de atleten in die tijd lippen in hun nakie. Omdat alles wat kleding was, hen in de prestaties kon belemmeren. De schrijver gebruikt dat als een beeld voor de zonde. Die kan ons belemmeren om de wedloop te lopen, om ons doel te bereiken. Ik weet niet hoe fanatiek jij bent, maar als ik een spelletje speel, speel ik om te winnen.

Zo moeten we deze loop van ons leven lopen, om te winnen, om ons op onze bestemming te laten komen. Dat is niet de hemel, zoals je misschien zult denken, maar het plan wat God voor je leven heeft. Komen in je bestemming, leven in het centrum van Gods wil. Op je doel afgaand, moeten we dus alles wat ons kan hinderen afleggen, uitdoen, ons er van afkeren. En voor iedereen is dat weer wat anders. Weet je het niet? Vraag het de Heilige Geest, Hij overtuigt te slotte van zonde, gerechtigheid en oordeel (Joh.16:8-11). Niet om je te veroordelen, dat oordeel slaat op de overste deze wereld, maar om je te helpen de race te lopen en te winnen, want samen met Hem zijn we meer dan overwinnaar. Het draait tenslotte maar om Een persoon: Jezus!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.