Vreze des HEREN

Leave a comment Standard

De engel van de HEERE legert zich

rondom hen die Hem vrezen, en redt hen. Psalm 34:8

Lezen: Psalm 34

Het verhaal waar het begin van deze Psalm naar verwijst is de geschiedenis dat David moet vluchten voor Saul en bij de Filistijnen, de aartsvijanden van Israel terecht komt. Daar wordt hij herkend als degene die velen tienduizenden) van hem heeft gedood en gevangen gezet. Door zich als een waanzinnige te gedragen jagen ze hem weg. 1Sam21:10-16

Een mooi verhaal, waarin David niet vertrouwt op zijn list, maar op de HERE. In de tekst van vandaag (mijn jaartekst) zegt hij dat de engel des HEREN Zich legert rondom wie Hem vrezen. Nu wordt algemeen aangenomen dat de Engel des HEREN de oudtestamentische verschijningsvorm is van de Here Jezus. Zijn bemoeienis met het volk Israel en anderen. Wikipedia zegt er dit van:

De Engel des Heren of Engel van de HEER is een machtige engel van God met speciale bevoegdheden die in het Oude Testament meer dan vijftig maal vermeld wordt. Deze engel treedt vaak op op cruciale momenten in de geschiedenis van de aartsvaders in vooral het boek Genesis. Zo is hij aanwezig bij de voorzegging van de verwoesting van Sodom en Gomorra, de voorzegging aan Abraham en Sara van de geboorte van Isaak, de wegzending van Hagar en haar zoon Ismael en het gevecht met Jacob waarbij deze de naam Israël krijgt. De Engel des Heren wordt door christenen soms als voorverschijning van Jezus gezien.

Dus het zou zo maar kunnen…

Zich legeren rondom degene die Hem vrezen, is in feiten de engelenmacht, die rondom ons heen staat om ons te beschermen.. ik heb dat al herhaalde malen mogen meemaken, hoewel ik de engelen zelf nooit heb gezien. Een aantal jaren geleden zat er een gat in de bumper van mijn auto. Een vriend van mij, die in het leger gezeten heeft vroeg hoe ik aan dat kogelgat kwam. Kogelgat?, Vroeg ik. Ja, dit is niet ontstaan door steenslag, wat ik dacht, maar door een kogel. Je kunt zien dat het er rondom heen gesmolten is van de hitte….

Later kwamen we bij een vergadering vandaan, hadden een kleine boodschap gedaan bij christenen voor Israel in Nijkerk en gingen weer huiswaarts. Bij het rijden leek het alsof ik een lekke band had, dus ik stopte op de vluchtstrook, maar het was niet zo. Weer gaan rijden en dan maar bij de eerste afslag eraf. Wachten op de ANWB. De man keek naar de achterkant van onze auto, zag de ICHTUS vis, pakte een kruissleutel en draaide 3 bouten vast van mijn linker achterwiel. Blijkbaar was men gestoord en was de 4de nog niet los…..

Bescherming van de (Engel van de) Heer. En misschien heb jij zelf ook wel van die verhalen, waarin het plan van de duivel om je te vernietigen doorkruist werd, niet door toeval, maar door engelen of Gods ingrijpen anderszins.

Maar dan nog even over dat vrezen van de HERE. Dat is geen angst, we zijn niet bang voor God. Want ware liefde drijft de angst uit, zegt Johannes. Nee, de BasisBijbel zegt het goed, diep Ontzag voor de Heer, weten dat Hij de Almachtige is, de Schepper van hemel en aarde, en tegelijkertijd, de Vader, Die intimiteit met je wil, zodat je Hem Papa mag noemen, dat samen, hand in hand, brengt je op die plek waar je op Zijn bescherming rekenen mag en Hij Zich rondom je legert, zodat de vijand er niet bij kan. Een veiliger plek is er toch niet?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.