Met hart en ziel

Leave a comment Standard

Want de ogen van de HEERE trekken over de hele aarde, om Zich sterk te bewijzen aan hen van wie het hart volkomen is met Hem. — 2 Kronieken 16:9 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: 2Kron.16:1-11

Ik hoop dat je het hele stukje gelezen hebt en dat je ook is opgevallen dat het maar het eerste gedeelte is van de tekst. Een mooie tekst in een verder droevig verhaal. Koning Asa was zo goed begonnen, hij stond bekend als een godvruchtige koning. De HERE had hem ook geholpen in een eerdere strijd, maar nu had hij zich niet op de HERE vertrouwt, maar zelf een listige tactiek bedacht. Hij was in strijd met het 10 stammenrijk, het broedervolk dus, en riep de hulp in van de koning van Aram. Door list en bedrog en het misbruiken van de tempelschatten weet hij die voor zich in te palmen en valt die Israel, het 10 stammenrijk, in de rug aan, waardoor die zijn strijd met Juda, het 2 stammen rijk, moet beëindigen. Mooi opgelost zou je denken, er is weer vrede. Maar dan komt er een ziener, die de woorden van onze tekst spreekt. En ook het tweede gedeelte, wat eigenlijk een vloek is. Wanneer Asa gedaan had wat in de tekst staat, dat zijn hart volkomen naar de HERE was uitgegaan, dan had de HERE hem krachtig bijgestaan, zoals Hij dat ook al eerder had gedaan. Maar nu hij op zijn eigen inzicht vertrouwd heeft, roept hij de toorn van de HERE over zich af. De geschiedenis leert dat niet alleen Juda last heeft gehad in Asa’s dagen van Aram, maar ook nog generaties daarna, over generatievloeken gesproken…

Asa wordt woedend en sluit de ziener op en de mensen die het met hem eens waren, in plaat van zich te verootmoedigen. We zien ook later dat Asa ziek wordt, geen hulp zoekt bij de HERE en in zijn ziekte sterft. En het begon zo goed…

Tot zover de context. Wat hebben wij hieraan vandaag? Het is een belangrijke les, dat wanneer we voor moeilijke besluiten staan, beslissingen die de rest van ons leven kunnen beïnvloeden, we allereerst bij de HERE te rade moeten gaan. Willen we Hem dienen, met hart en ziel en alles wat we doen afgestemd laten zijn om Hem? Of gaan we onze eigen gang en roepen dan de hulp in als het mis gaat? Gelukkig is Hij dan ook nog trouw, maar er kan al onherstelbare schade zijn aangericht. Nee, het gaat om ons hart, gaat dat volkomen naar Hem uit, of alleen op zondag? Willen we Hem kennen in al onze wegen? (Spreuken 3:5-6) Dan hebben we de belofte dat Hij ons krachtig zal bij staan, omdat Hij juist op zoek is naar zulke mensen. Zijn ogen gaan de aarde rond, op zoek naar jou, Hij heeft ons op het oog, mooi he?

En als je al verkeerde beslissingen hebt genomen, wees dan niet eigenwijs, maar belijd het aan de HERE, verootmoedig jezelf, vraag vergeving aan Hem en misschien aan anderen en begin opnieuw. En richt je volkomen op Hem, met hart en ziel, de beloning is er naar!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.