Slavenjuk

Leave a comment Standard

Sta dan vast in de vrijheid waarmee Christus ons vrijgemaakt heeft, en laat u niet weer met een juk van slavernij belasten. Gal.5:1

Lezen: Gal.5:1-12

Voor veel mensen buiten de kerk, voor de ongelovigen, is het beeld wat ze hebben van de kerk vaak dat we ons aan heel veel regels en wetten moeten houden: dit mag wel en dat mag niet. ‘Mag jij dat wel?’ Hoor ik wel eens collega’s vragen. ‘ Ik mag alles’, is mijn antwoord dan, maar niet alles doe ik, zoals Paulus dat ons leerde in in 1Cor.10:20 want het Koninkrijk van God bestaat niet uit regels. Wij hoeven niet bang te zijn, dat als we zondigen onze God meteen klaar staat om ons te straffen met ernstige ziektes, met armoede of allerlei andere ellende. Iedereen, die je dat leert, is een dwaalleraar!

Onze God is een liefdevolle God, Die wil dat we Hem gehoorzamen uit liefde en niet uit angst. Daarom zegt Paulus dat ook tegen de Galaten. Nadat ze tot geloof in de Here Jezus waren gekomen, waren er joden gekomen, die leerden dat ze de joodse wet moesten houden en zich zelfs moesten laten besnijden. Fel gaat Paulus daartegen te keer, hij eindigt deze perikoop zelfs met de uitroep dat ze zichzelf maar moeten afsnijden!

Want wet en genade gaan nu eenmaal niet in deze volgorde samen. We hoeven niets te verdienen, ook Gods gunst en goedheid niet, door ons uiterste best te doen. We hoeven zijn genade, dat Gratis geschenk alleen maar te aanvaarden, te ontvangen. Alles wat we daarna doen maakt ons niet beter, niet geliefder bij God. Dat doen we uit liefde, omdat we van Hem houden. En wil jij dan de sjabbat houden, van mij mag je, maar leg het mij niet op, wil je kosher eten? Van mij mag je, maar leg het mij niet op, wil je weet ik veel wat allemaal doen, als het uit liefde voor de Here Jezus is, van mij mag het, maar leg het mij niet op! Want we zijn vrijgemaakt. Christus heeft ons vrijgemaakt, met een prijs van Zijn lijden en sterven, wat nagenoeg ondragelijk was, en Hij deed dat uit liefde voor jou en mij.

We mogen vrij leven, zonder angst, want, zegt Rom.8:1 dat er geen veroordeling is voor wie 1 is met de Here Jezus en leeft door de Geest. Want dan kom je uit die kramp van doe ik het wel goed?, bega ik geen zonde? Heb ik alles wel goed gedaan, want anders…! Anders niks, als je een fout begaat, belijd je dat, als je in zonde valt, dan bekeer je je ervan en begin je opnieuw. Dat is genade! Niet om er maar op los te leven, want God vergeeft toch wel, nee, de genade is juist de kracht om te leven vanuit je liefde voor Hem.

En daar past geen enkel juk bij, hoogstens dat van de Here Jezus Zelf, die ons leert dat Zijn juk dan juist weer zacht is en Zijn last licht, want als je dingen uit liefde doet, is dat een heel andere insteek. Dus laat je door niets en niemand een juk opleggen, want we zijn vrij, halleluja!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.