Corrigeerbaar

Leave a comment Standard

‘Een oor dat naar de bestraffing ten leven luistert, zal te midden van wijzen overnachten.’

‭‭Spreuken‬ ‭15:31‬ ‭HSV‬‬

Lezen: Spreuken 31:25-33

Eigenwijsheid hoort niet bij de partjes van de vrucht van de Geest, ook al zijn de meeste mensen er mee behept. Niet willen luisteren naar anderen, zelfs als dat onder de bestraffing geldt, zoals het origineel luidt, kan je op verkeerde wegen brengen. Maar we doen liever onze eigen wil, denkend dat dat het beste zal zijn. Door schade en schande word je dan wijs, althans, dat mag je hopen.

Niet corrigeerbaar zijn is eigenlijk een vorm van hoogmoed en dat komt voor den val. Hoe hadden we niet veel leed in ons eigen leven kunnen voorkomen, als we hadden geluisterd naar wijze raad? Maar als je het zelf denkt te weten of te kunnen, heb jij toch geen hulp nodig? Het begint al bij kleine kinderen:’ nee, zelf doen’ en dan gaat het fout. We lachen het dan weg, terwijl een beetje aandringen leed had kunnen voorkomen. Het hoort bij de opvoeding zeggen, we dan, maar ik denk dat het je afhankelijk van anderen op te stellen daar ook bij hoort.

We zullen ons hiervan moeten bekeren, hoe lastig we het ook vinden, maar het is voor ons eigen bestwil, want je kunt er alleen maar van leren. En als je wilt groeien, ook in geloof, zul je correctie moeten aanvaarden. Natuurlijk is het zo, dat de toon de muziek maakt, maar dat mag voor ons nog geen reden zijn om het niet ter harte te nemen. Misschien toch maar eens aan de Geest vragen of dit een punt is waar we nog aan moeten werken?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.