Jezelf opbouwen

Leave a comment Standard

Maar u, geliefden, bouw uzelf op in uw allerheiligst geloof en bid in de Heilige Geest,

Judas 1:20

Lezen: Judas 1:17-25

Ik heb hier wel vaker over geschreven, het bidden in de Geest. Volgend mij niet zo lang geleden ook nog, maar de laatste de ik zo gauw kon vinden dateerde van 19 oktober vorig jaar. Over deze tekst dan. Als je al meer dan 7 jaar iedere Ochtends een Opfrisser de wereld instuurt is mijn website een databank geworden van allerlei bijbelteksten uit het Oude en Nieuwe Testament, waar ik iets over geschreven heb, en daar zitten uiteraard ook doublures bij. Maar voel je vrij om er in te spitten…

Goed, het bidden in de Geest dus. Allereerst staat het woordje en niet in de grondtekst. Dus is het dat we onszelf opbouwen door te bidden in de Geest. Dat is door het bidden in tongen, in de taal, die de Heilige Geest je geeft. Paulus zegt dat wie in een tong bidt, zichzelf sticht, dus zichzelf opbouwt, deze twee teksten horen dus bij elkaar. Nu bidt niet iedereen in tongen en dat is jammer. Paulus zegt ook dat hij wilde dat iedereen in tongen sprak. En volgens Petrus is het het bewijs dat Cornelius en zijn hele huis, de Heilige Geest ontvangen hadden en hij hun het water van de doop niet meer kon onthouden. Kan iedereen dan in tong spreken, de Heilige Geest geeft toch de gaven aan wie Hij wil? Jazeker, wat het zijn niet onze gaven, het zijn Zijn gaven, werkingen eigenlijk, zegt 1 Cor.12. Dus als de Heilige Geest in ons komt wonen, laat Hj niet iets achter, maar neemt Hij alle gaven mee, die ons ter beschikking staan, op het moment dat we het nodig hebben. Dus ook de gaven van het spreken in tongen. Die zal zich soms uiten in een profetie, maar dan moet er vertolking zijn, of in een gebed, dat je samen, of alleen tot de Here uit en waar je woorden tekort schieten en de Heilige Geest je verder helpt met Zijn taal. Je weet niet wat je zegt, maar dat is ook niet belangrijk. De Heilige Geest bidt door je heen en dat verfrist je, dat bemoedigt je, dat sticht je, dat bouwt je op. Het is ook geen reclame middel, dat jij de Heilige Geest hebt ontvangen en dus vromer zou zijn dan een ander. Dat gebeurde in Korinthe en daarom heeft het spreken in tongen zo’n negatief tintje gekregen, omdat Paulus duidelijke richtlijnen geeft hoe we er in een gezamenlijke dienst mee om moeten gaan.

Maar wie wil nu niet dat zijn geloof wordt opgebouwd? Bidden/spreken in tongen zet de kracht van de Heilige Geest vrij en weet je, jij beslist of het aan gaat ja dan nee. Want de Geest is aan de profeten onderworpen. Je kunt besluiten Nederlands te spreken of Engels of Duits, als je die taal machtig bent, of in tongen. Zo eenvoudig is dat.

Als je het nog nooit gedaan hebt en je strekt je er naar uit, vraag het aan de Heilige Geest, stel je tong, je stem beschikbaar en begin maar dat ene vreemde woordje of woordjes, wat in je gedachten komt, uit te spreken, zacht voor jezelf, en dan komt er vanzelf meer. Je zult versteld staan wat het met je doet, hoe het je opbouwt, juist in tijden dat je het nodig hebt. En weet je, satan houdt er niet van, want hij begrijpt het niet, hij kan er niet tussen komen, want het is tussen jou en God. Daarom heeft hij het zo negatief ingekleurd, omdat hij de kerk van haar kracht wil beroven, maar dat gunnen we hem toch niet zeker?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.