Stijg op als een arend

Leave a comment Standard

Zoals een arend zijn nest opwekt, boven zijn jongen zweeft, zijn vleugels uitspreidt, ze pakt en ze draagt op zijn vlerken, zo heeft alleen de HEERE hem geleid, er was geen vreemde god bij hem.  Deuteronomium 32:11-12 (Herziene Statenvertaling)

Begin dit jaar hoorde ik een preek over dit onderwerp van Leif Hetland, uit Noorwegen, een bijzondere man. Hij vertelde dat wanneer een mannetjes adelaar ‘verkering’ zoekt met een vrouwtje, zij een stok in de lucht mee naar boven neemt, als ze omhoog vliegt, en die dan laat vallen. Het mannetje heeft dan de taak die stok op te vangen voor dat die de grond raakt. Als de tak de grond raakt gaat het feest niet door. Telkens neemt ze een zwaardere tak mee omhoog, zodat de opgave moeilijker wordt. De laatste kan ze amper zelf in de bek houden, maar die gaat dan des te sneller naar beneden, volgens de wetten van de zwaartekracht. Als het mannetje ook die opvangt hebben ze verkering, gaan ze, hoog op de rotsen, een nest bouwen en wordt er gepaard. Het vrouwtje wil dus zien hoe snel de aankomende vader kan zijn als een van hun jongen uit het nest valt, of als het niet goed gaat met de Vliegles. Als hij de takken kan opvangen voordat ze de grond raken, kan hij dat dus ook met hun jongen doen.

Die vergelijking gebruikt Mozes over het volk Israel bij de uittocht uit Egypte en als ze voor de intocht in het land Kanaän staan. Zo heeft de HERE jullie gedragen als op Arendsvleugels. Want Hij liet ze niet vallen, was altijd bij ze en ving ze op, voor het mis ging.

Zo is de Here ook bij ons, Hij leert ons vliegen, bewegen op de thermiek van de wind, de Heilige Geest. Als we de dingen in de kracht van de Geest doen, kosten ze geen moeite. Een adelaar gebruikt die, als geen andere vogel, kan pijlsnel naar beneden vallen om zijn prooi te pakken, maar zweeft, als een zweefvliegtuig op de wind. Een zweefvliegtuig heeft ook geen motor, maar zweeft op de wind, zo mogen wij op de wind van de Heilige Geest zweven, op weg naar onze bestemming, het beloofde land. Het kost je geen inspanning, je wordt dan ook niet (zo) moe en je kunt van alles aan. Adelaars kennen geen burn-out. Want ze zweven, zo mogen wij ook ‘zweverig’ zijn, als de Heilige Geest ons leidt. Laat het maar gebeuren. Hij vangt je op, als het mis gaat.

—————————————————-—————————————————————

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Gaat het dit jaar wel lukken. Courage (terug) in de top 1008. Stem vandaag! https://www.grootnieuwsradio.nl/top1008/stem

* Wil je ons steunen? Dat kan eenvoudig: https://bunq.me/helponsoogsten

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.