Overmoed versus ootmoed

Comment 1 Standard

Komt overmoed, dan komt ook schande, maar bij de ootmoedigen is wijsheid.  Spreuken 11:2 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Spreuken 11:1-9

Moed, dat hebben we allemaal nodig, het was dan ook de naam van de band waarmee ik heel wat jaartjes door Nederland toerde en LP’s, cassettes en CD’s maakte. Wat zou het leuk zijn als we weer in de Top 1008 zouden staan (zie onder)

Maar mijn lieve moeder zaliger zei altijd al: overal waar te voor staat, dat is niet goed (behalve tevredenheid) En dat is ook zo met moed, want overmoed (de Engelsen noemen dat Dutch Courage – Hollandse moed) is dus niet goed. Nu is het zo, dat als je geloof in actie wil zien, je bepaalde risico’s zult moeten nemen (FAITH is spelled RISK, zeiden zowel John Wimber als Reinhardt Bonnke en hun leven getuigt daarvan. Maar dat is iets anders dan overmoed. De Bijbel , zegt: ‘Want God heeft ons niet gegeven een geest van vreesachtigheid, maar van kracht en liefde en bezonnenheid.’ 2 Timotheüs‬ ‭1:7‬ ‭HSV‬‬ En om dat laatste gaat het nu. Want we hoeven nergens meer bang voor te zijn, maar ons wel laten leiden door de liefde en de bezonnenheid. Daarom mag je ook nooit over iemands grenzen heen gaan, dan respecteer je die persoon niet en dat getuigt niet van liefde. Tegenover overmoed staat ootmoed, een oud Nederlands woord, waarvan de betekenis helaas verloren dreigt te gaan. Maar ootmoedig wil zeggen dat je nederig bent, zalig de nederigen van hart, zegt Jezus in de Bergrede. Nederigheid is geen kruiperigheid, het is je plaats weten. Je onder gezag durven stellen en dat respecteren, niet alleen van de Here God, maar ook van je meerderen op je werk, of in de kerk. Dat wil niet zeggen dat je alles moet slikken, maar wel dat je niet altijd haantje de voorste moet zijn om overal een graantje van mee te pikken. Er moet balans zijn, en die is tegenwoordig vaak ver te zoeken.

Dus aan de ene kant roept God ons op om Sterk en moedig te zijn, maar niet overmoedig, dus in afhankelijkheid van Hem. Het ging mis toen Jozua na Jericho dacht Ai ff zonder slag of stoot in te nemen, het kostte mensen het leven. Maar in die afhankelijkheid mogen we ook onze autoriteit kennen, weten wie we zijn en wat we kunnen in Christus, en eigenlijk hebben we daar onze handen al weer vol aan

—————————————————-—————————————————————

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Gaat het dit jaar wel lukken. Courage (terug) in de top 1008. Stem vandaag! https://www.grootnieuwsradio.nl/top1008/stem

* Wil je ons steunen? Dat kan eenvoudig: https://bunq.me/helponsoogsten

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Een gedachte over “Overmoed versus ootmoed

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.