Een kruis door het kruis

Comment 1 Standard

Ik doe de genade van God niet teniet; want als er gerechtigheid door de wet zou zijn, dan was Christus tevergeefs gestorven.  Galaten 2:21 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Galaten 2:15-21

Als je regelmatig mijn Opfrisser leest, dan weet je dat ik een genadeprediker ben, maar dat ik zeer zeker ook Gods wet hoog acht, als de bescherming voor ons leven en onze ziel. Maar niet om daar ook maar een greintje toe te voegen aan onze redding, maar uit dankbaarheid voor het volbrachte werk van de Here Jezus, uit liefde.

In de Galaten-brief weert Paulus zich ook stellig tegen de vermenging van Wet en Genade. Joodse gelovigen waren in Galatie gekomen en verkondigden dat de christenen uit de heidenen de Joodse wetten en gebruiken moesten houden om tot volledig behoud te komen. En de mensen lieten hun oren er naar hangen en er waren er zelfs die zich ritueel lieten besnijden…. Paulus is woedend als hij dat hoort. Wie heeft jullie betoverd?, vraagt hij zich af. En als slot op zijn relaas, na dat mooie vers 20, dat zegt dat we met Christus gekruisigd zijn (gestorven) maar toch leven, niet meer wijzelf, maar Hij in ons. En voor zover we nog in het vlees leven, leven we door het geloof in de God, Die ons heeft liefgehad, komt onze dagtekst. En dat is een stevige, een duidelijke, niet mis te verstane. Want als er gerechtigheid te behalen zou zijn door de wet te houden, alle regels en geboden uit het Oude Testament, dan zou Jezus voor niets gestorven zijn, een kruis door het kruis dus. Volkomen onnodig. Dat haal je toch niet in je hoofd, zeker. Het toppunt, het summum van liefde, dat God ons zo lief had, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, omdat een ieder, die in Hem gelooft, niet meer en niet minder, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Doe daar dus niets aan af en voeg er zeker niets aan toe. Jammergenoeg kom je het iedere dag tegen, ook onder mijn mede-evangelisten. Nee, zeggen ze, dit is niet het volledige evangelie, je moet je ook laten dopen, anders geldt het niet. Want Petrus zegt in Hand. 2 vers 38 dat je je moet bekeren, je laten dopen en dan zul je de Heilige Geest ontvangen. Dus dat zondaarsgebed wat jij de mensen laat bidden heeft geen nut… ze zijn daarmee niet gered. Ik denk toch dat de Here Jezus het beter weet dan wie dan ook 🙂 En natuurlijk is de doop belangrijk, omdat je dan met Christus ook begraven en opgestaan bent in dat nieuwe leven, maar om gered te zijn is geloof genoeg en Gods genade. Want ook hierdoor voeg je iets toe aan de genade, wat mensen moeten doen voor hun behoud. En hoe evangelisch de (volwassen) doop ook is, zo wordt het toch weer wet!

Ik hou me daar verre van. Gods genade is genoeg om van te leven en voor te sterven. Al het andere is, ik herhaal het, dwaalleer! Want ook dan stel je dat het offer van Christus niet genoeg is en zet je toch een kruis door het kruis. Ik ben misschien wel fel, maar zo is het zoals ik het in Gods Woord lees. Vermeng genade nooit met wet, zelfs niet met doopwater, want dan zou Jezus tevergeefs zijn gestorven, dat haal je toch niet in je hoofd?

————————————————-—————————————————————

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Gaat het dit jaar wel lukken. Courage (terug) in de top 1008. Stem vandaag! https://www.grootnieuwsradio.nl/top1008/stem

* Wil je ons steunen? Dat kan eenvoudig: https://bunq.me/helponsoogsten

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Een gedachte over “Een kruis door het kruis

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.