Onuitsprekelijk

Leave a comment Standard

2 Korinthe 9:15 Ja, God zij dank voor Zijn onuitsprekelijke gave! | Herziene Statenvertaling (HSV)

Lezen: 2 Kor.9:6-15

God is een Gever, Hij gaf Zijn Zoon, Jezus gaf Zijn leven, opdat wij zouden leven, door Hem. Hij geeft ons iedere dag zo ontzettend veel. We zijn dat misschien gewoon gaan vinden, maar iedere dag op zich is al een gave van God, die we kunnen gebruiken zoals we zelf willen.

En het allermooiste wat Hij ons gaf was natuurlijk Zijn eniggeboren Zoon, het kostbaarste wat de hemel had, de grootste Schat. En daar zijn geen woorden voor, die schieten tekort. Onuitsprekelijk noemt Paulus dat hier, niet na te vertellen. Daarom proberen sommigen het ook zeker niet en houden ze het voor zichzelf? Maar dat is de bedoeling niet, het is de bedoeling dat we het doorvertellen, wat God voor ons betekent, wat Hij voor ons gedaan heeft. Dat is het minste wat we terug kunnen geven.

Maar de hele context staat in het geven van geld, voor het offer van de gemeenten uit de heidenen aan de gemeente te Jeruzalem, waar honger is. En geven is altijd een lastig onderwerp. Je merkt dat ’s zondags al vaak als de collecte wordt aangekondigd. Maar Paulus stelt geven en ontvangen op een lijn. Als je klaagt dat je niet veel hebt, geef je dan wel? Je zet de stroom van de gaven die God je wil geven open door te beginnen met geven. De weduwe moest het broodje, het laatste wat ze kon bakken, weggeven aan Elia, maar toen ze dat deed, kwam de stroom op gang en had ze genoeg olie en meel, totdat de droogte voorbij was.

We willen vaak maar al te graag ontvangen, maar daar hoort geven bij, dat is ook het principe van de tienden. Je geeft aan het begin 10procent weg aan God, in het vertrouwen dat Hij gaat aanvullen. Aan het begin, dus niet aan het eind, want dan blijkt je maand weer langer dan je salaris of uitkering. Wie karig zaait, zal karig oogsten zegt vers 6 en dat is zo eenvoudig, dat snapt iedereen.

God gaf het liefste wat Hij had, Zijn Zoon, Jezus Zijn Leven. Hij vraagt van ons daarvoor niets terug, want het is genade. Of toch wel? Ja, Hij wil je hart, dat je dat aan Hem geeft, je gebroken hart, teleurgesteld, gepijnigd, verwond, maar als je dat doet, kan Hij het nieuw maken. Dat willen we toch allemaal?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.