Tof

Leave a comment Standard

‘De HEERE is goed, Hij is tot een vesting op de dag van de benauwdheid. Hij kent hen die tot Hem hun toevlucht nemen.’

Nahum 1:7 HSV

Lezen: Nahum 1:1-8

Dat is best een heftig boek, deze, wat men noemt, kleine profeet. Oordeel en een wrekende God. Dat staat zo in strijd met hoe we Hem kennen in het Nieuwe Testament. Toch is dit ook een facet van onze God. Hij laat niet met Zich sollen. Hij is geen mietje, maar een God, Die het onrecht niet ongestraft laat. Ook dat is een deel van Zijn goedheid, want kan Iemand goed zijn als Hij alles maar blauw-blauw laat?

Het woordje goed in onze tekst kennen we als leenwoord uit het Jiddisch, waarmee ons Nederlands doorspekt is: Tof. God is tof, Hij is, met respect, een toffe gast. Maar wel eentje die het recht niet op Zijn beloop laat, maar straft wat onrechtvaardig is. De oordeelsprofetie van Nahum is gericht tegen de tand Nineveh en uitgekomen in 612 voor Christus. Want als God iets zegt dan gebeurt dat ook!

Gelukkig ook voor Zijn goedheid. Want Hij is een vesting voor wie op de dag der benauwdheid bij Hem schuilen, wie tot Hem de toevlucht nemen. En Hij kent hen. Het woordje kennen in dit geval, heeft te maken met intimiteit, met relatie. En dat is wat Hij zo graag met ons wil. Geen religie, geen regeltjes van eerst dit en dan dat, voordat je bij Hem binnen mag, nee, de deur staat altijd open, want sinds Golgotha is het voorhangsel van boven naar beneden doormidden gescheurd en hebben we vrije toegang. Dat is toch geweldig! Gewoon praten met God, iedere dag en stil zijn en luisteren wat Hij tot je zegt. Dat is wat Hij wil, intimiteit, relatie.

En dan zal hij niemand beschamen maar recht doen en vergeven wie Hem daarom vraagt. Want al Zijn toorn is op de Here Jezus terecht gekomen toen Hij aan het kruis hing en uitriep: Mijn God, Mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten? Daarom hoeven we voor God nooit meer bang te zijn en bij Hem schuilen in moeite en zorg.

God is goed, we zeiden het vorige week ook al, maar ook rechtvaardig. En trouw, kortom, Hij is geweldig!

—————————————————-—————————————————————

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Vanaf a.s. vrijdag 10 weken lang te horen op https://www.grootnieuwsradio.nl/ op vrijdagavond van 22-22:30u, in het programma Onderweg met de Bijbel

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.