‘Stille nacht ‘

Leave a comment Standard

‘En plotseling was er bij de engel een menigte van de hemelse legermacht, die God loofde en zei: Eer zij aan God in de hoogste hemelen, en vrede op aarde, in mensen een welbehagen.’

Lukas 2:13-14 HSV

Lezen: Lukas 2:8-20

Het is vandaag precies 200 jaar geleden dat het lied Stille Nacht, misschien wel een van de bekendste kerstliederen, werd gecomponeerd. Stille Nacht, ik heb het tussen aanhalingstekens gezet in de kop van deze Opfrisser. Zal je zo uitleggen waarom. Het zal ongetwijfeld vele malen gezongen worden vandaag en morgen, de in driekwartsmaat gezette Kerst-klassieker, maar was die nacht wel zo stil? Als je goed leest, dan zijn de engelen die het zingen niet van die ronbuikige, op de griekse God Cupido lijkende figuurtjes, die wij op de kertkaarten hebben staan en in de boom hebben hangen. Nee, het is een hemelse legermacht, tot de tanden toe bewapend, want voor de geboorte van de Verlosser der wereld moest blijkbaar strijd gevoerd worden in de hemelse gewesten. Maar toen die strijd gestreden was, en Jezus, de Zoon van de Allerhoogste, lekker warm in de doeken in de kribbe lag, gingen ze het de herders vertellen. Niet met een paar, nee met menigte van hemelse legermachten. Dat zal zo stil niet geweest zijn, denk ik….

Nu warende herders in die tijd niet van die brave jongens, zoals David was. Nee als je niets anders meer kon worden, dan werd je maar herder. Een vrijgevochten bende was het, met God noch gebod rekening houdend. En juist zij zijn degenen die de blijde boodschap als eerste hoorden. Dat is weer zo bijzonder van de Here God. Hij kiest wat het minst is in de ogen van de mensen om de boodschap te verspreiden, zoals Hij dat ook deed bij de opstanding: het waren de vrouwen, die het het eerst hoorden! Daarmee zette Hij alles op Zijn kop en herstelde Hij hun positie.

Want dat is de boodschap van Kerst. Ere zij God en vrede op aarde,omdat God een welbehagen heeft in de mensen. Hij houdt van de mensen, Die Hij gemaakt heeft en wil niet dat er ook maar eentje verloren gaat, kapot, zo je wilt, naar de verdoemenis. Daarom zond Hij Zijn Zoon, daarom kwam Jezus naar de aarde, niet alleen om als een kindje in een kribbe te liggen, maar om te hangen aan het kruis. Want zonder kribbe geen kruis, maar zonder kruis geen Kerst. Als we alle romantiek van het kerstverhaal slopen, blijft er een triest verhaal over. Twee jongen mensen, ongewenst zwanger, later met een kindje op de vlucht door de woestijn, asiel zoekend in Egypte, op de vlucht voor een moordzuchtig regime. 2000 jaar verder is er nog niet veel veranderd, zo lijkt het.

Toch wel, het is Kerst geworden en Goede Vrijdag en Pasen en door Pinksteren zijn wij bekrachtigd om, net als de herders, het iedereen te vertellen. Kerst is daar de ultieme gelegenheid voor. Iedereen heeft wel een religieus gevoel, laten we dat gebruiken om de boodschap van Kerst: een God werd mens, te vertellen! Want Hij tenslotte niet voor niets!

—————————————————-—————————————————————

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’ terug: https://opfrisser.com/preken/

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.