Alleen brood

Leave a comment Standard

‘Maar Hij antwoordde en zei: Er staat geschreven: De mens zal niet van brood alleen leven, maar van elk woord dat uit de mond van God komt.’

Mattheüs 4:4 HSV

Lezen: Mat4:1-11

Na Zijn doop in water en in de Heilige Geest wordt de Here Jezus, door Diezelfde Geest, de woestijn in geleid om door de duivel verzocht te worden. Blijkbaar moest Hij nog een test ondergaan. En na 40 dagen gevast te hebben van eten, kreeg Hij honger. Ik weet niet of je wel eens gevast hebt, maar 40 dagen is wel een hele lange tijd. Hij moet wel in die tijd gedronken hebben, want niemand kan langer dan drie dagen zonder vocht, ook de Here Jezus niet, die alle goddelijkheid had afgelegd en in dezen dus ook gewoon mens was. Dan komt de duivel Hem dus verzoeken. Als je dan zo’n honger hebt verander je toch een paar stenen in brood? Jij kan dat toch? De duivel daagt Hem uit, speelt in op Zijn vermogen om wonderen te doen want dat weet hij donders goed, beter dan menige christen, die dat ook zou moeten kunnen maar het niet doet vanwege ongeloof… dat kun je duivel niet verwijten, hij weet meer van wat wij zouden moeten kunnen dan wijzelf vaak….

Maar de Here Jezus tuint er niet in. En dan citeert Hij onze dagtekst. Niet van brood alleen zal de mens leven. Jezus werd geboren in Bethlehem, wat Broodhuis betekent en Hij is het Levende Brood en het Woord wat uit de mond van God uitgaat en levend geworden is, zoals Johannes dat zo mooi zegt in Johannes 1.

Al onze aardse beslommeringen verdwijnen in het niet bij het hemelse wat ons te wachten staat en waar we nu al deel aan mogen hebben.

De wonderen, die de Here Jezus kon doen zijn ook niet voor Hemzelf en voor Zijn eigen gewin, ze zijn om de grootheid van God te demonstreren. Dat is dus ook een les voor ons, de wonderen die wij mogen en kunnen doen dienen niet onszelf, maar om de Naam van God groot te maken.

Alle drie de keren dat de duivel Jezus probeert te verzoeken wordt Hij verslagen met het Woord. Daarom is het zaak dat ook wij dat Woord van God kennen en toepassen in ons leven. Want je ziet later dat de duivel ook bijbelteksten in de strijd gooit om Jezus te verleiden, maar omdat Hij het Woord kent en het Woord is, weet Hij dat, met het Woord, te weerleggen. Velen zijn ten prooi aan allerlei wind van leer, omdat ze het Woord niet kennen. Ken het Woord, memoriseer het, leer het van buiten, maak het je eigendom, zodat je de duivel kan verslaan als hij je komt verzoeken. Want van elk Woord dat uit Gods mond komt kan je leven en er mee sterven!

—————————————————-—————————————————————

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’ terug: https://opfrisser.com/preken/

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.