Nieuwe mens

Leave a comment Standard

‘Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden.’

2 Korinthe 5:17 HSV

Lezen: 2 Kor.5:11-21

Mijn Opfrisser van gisteren maakte hier en daar nogal wat los, omdat ik indirect reageerde op de bekende poster over de brede en de smalle weg, die de dag ervoor op Facebook had gestaan. Daardoor was er misschien minder nuance en belichtte ik de zaak van 1 kant, ervan uitgaande dat men regelmatig deze opfrisser leest. Maar ik kan er niet tegen wanneer men de zaken omdraait en de genade veracht door te leren dat je eerst bepaalde dingen moet doen (of laten) wil je behouden zijn. Het begint gewoon bij de genade van de Here Jezus, niks verdienste, niks eigen gerechtigheid, je kunt het niet verdienen. Je kunt er wel voor kiezen, God heeft ons de keuze gegeven om voor Hem te kiezen, we hebben een vrije wil en die respecteert Hij. Zoals Hij de wil respecteerde in het verhaal van de verloren zoon. Die koos ervoor om bij de Vader weg te gaan en een leven van feesten en beesten te gaan leiden en de erfenis erdoor joeg. Maar Vader stond iedere dag op de uitkijk…. en er was geen woord van verwijt toen de zoon terugkeerde, althans bij de vader niet, de broer laten we maar even buiten beschouwing….

In de tekst van vandaag zien we dat wanneer we in Christus zijn en Hij in ons, we een nieuwe schepping zijn. Dat werkt bij de een wat sneller uit dan bij de ander, maar het is een feit, het oude is voorbijgegaan het nieuwe is gekomen, alles is nieuw geworden. De staat van de mens is veranderd. Van een kind van de duisternis naar die van een kind van God. En net zo min als een pasgeboren baby alles weet, zal een pas wedergeboren christen ook alles weten, maar de Geest woont in zijn hart en die zal Hem alles leren. Wij mogen ze discipelen, mee nemen op de weg, hen de dingen leren, die Jezus Zijn discipelen leerde, zoals Hij ons bevolen heeft. Maar de verandering komt van binnen uit, pas dan ga je dingen doen en dingen laten, niet andersom. Het is de Heilige Geest, Die het in je bewerkt en dat gaat bij de ene nu eenmaal sneller dan bij de andere. Er zijn mensen die zijn vanaf dat moment van iedere verslaving af, maar anderen blijven er hun hele leven mee kampen. Houdt Vader daarom meer van de een dan van de ander? Echt niet, maar Hij wil wel dat we Hem in alle dingen betrekken, juist als dat nieuw worden niet zo goed blijkt te werken. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn, zoals demonische gebondenheid of wat dan ook. Bevrijding is dan nodig en mensen komen daar als herboren uit. Maar het feit blijft dat we vernieuwd zijn, een nieuw schepping. De duivel probeert ons nog op het oude te pakken, maar al onze zonden zijn in het diepst van de zee geworpen en God denkt er niet meer aan, omdat de Here Jezus ze aan het kruis verzoend heeft, (vers 19) Wat is de genade toch een geweldig iets. Laat je nooit dwingen om genade met werken te vermengen, want je kunt ze niet door elkaar heen husselen. De een is het gevolg van de ander, maar de volgorde is eerst genade ontvangen en dan de werken doen, omgedraaid is het Wetticisme en gedoemd om te mislukken. Vergeet dat nooit!

—————————————————-—————————————————————

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’ terug: https://opfrisser.com/preken/

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.