Overmoed

Leave a comment Standard

Overmoed geeft alleen maar ruzie, maar bij wie zich raad laten geven, is wijsheid. Spreuken 13:10 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Spreuken 13:1-11

Er zijn nogal verschillende vertalingen mogelijk van wat in de HSV vertaald is met overmoed. Je leest hoogmoed, SV hovaardij, KJV pride = trots, maar het heeft wel allemaal met elkaar te maken. Want als je overmoedig bent luister je niet naar anderen en ga je grenzen over. En als je hoogmoedig bent verhef je jezelf boven anderen en vind je jezelf beter. Je hebt dan geen raad nodig, want je weet het allemaal veel beter dan de rest.

En dan ga je fouten maken en ga je domme dingen doen. Daarom is het altijd goed om te rade te gaan bij andere mensen, en zeker bij de Here God Zelf. Hij geeft wijsheid aan wie erom vragen zegt Jacobus en daar mogen we dus zeker vanuit gaan.

Heel veel dingen zouden in ons leven anders gegaan zijn als we eerst bij Hem te rade waren gegaan en gehandeld hadden overeenkomstig Zijn Woord. Gelukkig is er altijd vergeving en mogen we altijd bij Hem terugkeren, dat is Zijn overweldigende genade.

Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen, daarom is het zaak om in de toekomst je plannen te overleggen met Hem, wijsheid te vragen en je door Zijn Geest te laten leiden. Doe je dat niet, omdat je je daar te veel voor voelt, dan zit je in de categorie waar deze tekst het over heeft. Het enige wat je dan moet doen is bekeren, toch?

—————————————————-—————————————————————

* Luister je a.s. Vrijdagavond ook weer naar ‘Op weg met de Bijbel, op Gert Nieuw Radio van 22u tot 22:30 met Carola Veldhuizen en ondergetekende?

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’ terug: https://opfrisser.com/preken/

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.