Heilige Geest en Vuur

Comment 1 Standard

Ik heb u wel gedoopt met water, maar Hij zal u dopen met de Heilige Geest.  Marcus 1:8 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Markus 1:1-8

Ik heb vandaag een makkie. De tekst is die waar ik afgelopen zondag over gepreekt heb in PG ‘de Schuilplaats’ te Hekelingen (Spijkenisse. Hier is de link naar de preek: http://pgdeschuilplaats.nl/leden/20190127.mp3

Een fijne dag allemaal πŸ™‚

Maar goed voor degenen die geen tijd hebben om er zo’n drie kwartier naar te luisteren, dan toch maar een geschreven versie….

Het is een bijzondere boodschap, die Johannes de Doper brengt in dit tekstgedeelte. Hij slaat een heel groot stuk van de bediening van de Here Jezus over. Dat Hij de zieken genas, demonen uitdreef, wonderen deed, zoals water in wijn veranderen en eten vermenigvuldigen om nog maar niet te spreken van Zijn kruisdood en verzoenend sterven en Zijn opstanding. Nee, hij slaat dat allemaal over en begint bij….Pinksteren! Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat hij, als hij gevangen zit later, gaat twijfelen. Ben je wel degene, die wij verwachten? Want hij ziet Hem niemand dopen, zelfs niet met water, dat deden zijn discipelen, laat staan met de Heilige Geest en met Vuur (dat zegt Matheus dat hij dat gezegd heeft.

Maar dan toont Jezus de discipelen van Johannes wat er gebeurt en noemt het Messias Mandaat wat we kennen uit Jesaja 61: Lammen lopen, blinden zien, doven horen, gebonden bevrijd, armen wordt het evangelie verkondigd, wat je alleen maar kan doen als de Geest van de HERE op je is.

We zien dan ook even later dat Jezus Zelf gedoopt wordt, zowel in water als in de Heilige Geest. En als Hij het nodig had, hoeveel te meer dan wij?!

Daarom is de boodschap van Johannes ook vandaag nog actueel! Willen we de dingen doen, die Jezus deed, dan zullen we ook moeten doen wat Jezus deed: dus gedoopt worden, na je bekering, door onderdompeling en in de Heilige Geest (en vuur)

Nog even over dat vuur. Vuur kan verteren, maar het kan ook verlichten en verwarmen. En dit is een woord dat ik gisteren kreeg, toen we het op onze Discipel-bijbelschool hier over hadden: als het vuur gedoofd is komen de wolven….

Laat daarom je vuur niet doven, blus de Geest niet uit, zegt Paulus, maar laat je in lichterlaaie zetten voor Jezus. Want dan kunnen we anderen aansteken, verwarmen. En laat het vuur je reinigen van alle ongerechtigheid en je hele omgeving in de fik zetten. We zagen van de zomer hoe een vonkje een heel bos kan aansteken. Zo mogen wij, in het positieve, hele volksstammen aansteken met het vuur van zijn Geest, opdat het zoo branden, dat het alles verteerd wat niet van God is en de wolven op een afstand houdt.

Sta je nog in vuur en vlam voor Jezus, of ben je lauw geworden, zodat hij je uitspuwt? Jij mag kiezen?

Heilige Geest van God, doop mij, doordrenk mij, dompel ij helemaal onder in U en zet me in vuur en vlam voor Jezus, opdat ik een lichtend licht kan zijn voor de mensen om me heen!

β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”-β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”

* Luister je a.s. Vrijdagavond ook weer naar β€˜Op weg met de Bijbel, op Groot Nieuw Radio van 22u tot 22:30 met Carola Veldhuizen en ondergetekende?

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van β€˜Op weg met de Bijbel’ terug: https://opfrisser.com/preken/

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Een gedachte over “Heilige Geest en Vuur

  1. Arie wat zijn de teksten goed en inspireert menig mens,maar weet ik ga regelmatig naar de nieuwe leven kerk in Weert dit is een ABC gemeente en ik heb aan bestuur door geven dst ze jouw eens moeten uitnodigen voor gast predikant
    Groetjes Jan

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.