Lawaai

Leave a comment Standard

Stel dat ik de talen van de mensen en van de engelen kon spreken. Maar als ik dat zonder liefde deed, was het alleen maar lawaai. 

1 KORINTIËRS 13:1 BB
Lezen: 1 Kor. 13

Voor tegenstanders van wat we wel de charismata noemen, de genadegaven, en geloof het of niet, die zijn er, de tegenstanders bedoel ik, is dit hoofdstuk om van te smullen. Ze denken hiermede het bewijs gevonden te hebben dat de gaven maar voor een korte tijd zouden zijn en niet meer voor vandaag de dag. Het draait alles om de liefde en met de laatste apostel verdwenen ook de gaven in het graf.

Maar dat blijkt allemaal niet uit dit mooie bijbelgedeelte over de liefde. Wat Paulus wil zeggen tegen de Korintiërs en uiteraard ook tegen ons, is dat al die geestelijke dingen geweldig zijn, maar als de liefde niet onze drijfveer, onze motivatie is, dan stelt het allemaal niks voor en is het een hoop lawaai.

Je leert uit deze tekst dat tongentaal een taal van mensen kan zijn, denk aan de eerste pinksterdag, waar de omstanders ieder in hun eigen taal hoorden spreken. Ook nu zijn er nog gevallen bekend dat iemand in tongen sprak en een ander het verstond omdat het zijn moedertaal was, maar het kan ook een hemelse taal zijn. Zeker als het je gebedstaal is, die je gebruikt om jezelf op te bouwen. Paulus zegt hier niet dat de gaven niks waard zijn, nee hij zegt dat ze kostbaar zijn, als de liefde er maar achter zit. Als je ergens luid in tongen gaat spreken om te laten zien hoe heilig en geestelijk jij wel niet bent, dan sla je de plank behoorlijk mis en heb je er dus niets van begrepen. God kent geen lievelingetjes en datgene wat we de gaven van de Geest noemen is voor ons allen beschikbaar. Maar we mogen het alleen maar gebruiken als liefde de drijfveer is. Als we het doen om onszelf te verhogen, laat het dan maar. Maar als het gedaan wordt met en in liefde, dan zijn we op het niveau gekomen waar God ons hebben wil: op het niveau van het bovennatuurlijke. En Hij wil juist dat Zijn kinderen daarin wandelen, tot eer van Zijn Heilige Naam, omdat we van Hem houden!

—————————————————-—————————————————————

* Luister je a.s. Vrijdagavond ook weer naar ‘Op weg met de Bijbel, op Groot Nieuw Radio van 22u tot 22:30 met Carola Veldhuizen en ondergetekende?

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’ terug: https://opfrisser.com/preken/

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.