Schreeuwend hert

Leave a comment Standard

Zoals een hert schreeuwt naar de waterstromen, zo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar de levende God. Wanneer zal ik binnengaan om voor Gods aangezicht te verschijnen?  Psalmen 42:1-2 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Psalm 42

Wat een mooie Psalm is dit en wat heeft hij velen troost geboden in de afgelopen eeuwen, zowel berijmd als onberijmd. Overigens zie ik niet staan dat het hijgt en aan de jacht ontkomen is, nog dat het een hinde is, die moe is. Nee het hert heeft dorst, maar waarom staat er niet, is ook niet zo van belang. Een beetje dichterlijke vrijheid mag je de psalmberijmer wel gunnen, toch?

Maar in ieder geval heeft het dorst, een ook herten hebben dat in tijden van droogte. Blijkbaar is de dichter in een periode van geestelijke droogte, want hij vergelijkt zichzelf met zo’n dorstig hert. Zoals dat hert schreeuwt naar water, zo schreeuwt hij om God.

Nu is water vaak een beeld van de Heilige Geest in de Bijbel en die was in het Oude Testament anders aanwezig dan nu, na Golgotha en Pinksteren. Want toen was de Geest op een enkeling, die een bediening had, maar nu heeft iedere, geestvervulde, christen, die. Dus schreeuwen om de levende God zou bij ons niet moeten voorkomen, tenzij er dingen in ons leven zijn, waardoor we Hem niet meer zo ervaren. Want we hebben de belofte dat Hij ons nooit zal verlaten en altijd bij ons is. Zelfs als we zondigen gaat Hij niet weg. Alleen zullen we Hem dan minder of anders ervaren. Er is ooit onderwijs geweest dat Hij weg zou gaan, maar dat klopt niet met de belofte. Je ervaart Hem minder, waardoor het lijkt of Hij weg is, maar Hij is slechts een gebed van je verwijderd. Belijden we onze zonden, en is de relatie weer hersteld, dan is Hij er weer in al Zijn volheid.

En ja, het is goed om je van tijd tot tijd te laten vullen, doordat er anderen voor je bidden en je weer een aanraking ontvangt, maar dat heeft meer te maken met de zalving op je, dan in je. Ik bid iedere dag voor een nieuwe vulling van Zijn Geest om klaar te zijn voor ontmoetingen met andere mensen.

Prijs de Heer, Hij is er altijd en als we Hem niet ervaren vraag Hem om je te laten zien wat er mis is, herstel dat en ervaar Hem weer. Want Hij wil niets liever dan in ons zijn en door ons heen werken, tot eer van de Naam van Jezus!

—————————————————-—————————————————————

* Luister je a.s. Vrijdagavond ook weer naar de, voorlopig laatste ‘Op weg met de Bijbel, op Groot Nieuw Radio van 22u tot 22:30 met Carola Veldhuizen en ondergetekende?

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’ terug: https://opfrisser.com/preken/

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.