Erkennen en hoogachten

Leave a comment Standard

En wij vragen u, broeders, hen te erkennen die onder u arbeiden, u leiding geven in de Heere en u terechtwijzen, en hen uitermate hoog te achten in liefde, om hun werk. Leef in vrede met elkaar.  1 Tessalonicenzen 5:12-13 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: 1 Thes. 5:12-22

Al weer een tijdje geleden stond een voorganger uit een gemeente waar ik wel eens voorging voor onze deur om iets op te halen. Hij had haast en kon niet binnenkomen, maar een opmerking die hij plaatste is blijven hangen. ‘Begin geen gemeente, tenzij God je er expliciet voor roept!’

En ik denk dat hij sowieso gelijk heeft, maar er school ook een pijn en een vorm van afwijzing in zijn woorden. In Nederland zijn we van het ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ principe en we zijn met de moedermelk grootgebracht waar de rebellie al in vermengd was. De kerkelijke stroming waartoe we ons onder scharen heet niet voor niets ‘protestant’, waar dus het woordje protest in zit.

Voorgangers eren en hen herkennen en erkennen, ontzag voor hen hebben en zelfs hoogachten is niet zo ons ding. In Amerika kent met een cultuur van eer, waarmee je mensen eert, die zo’n functie of bediening hebben. Eerder hebben wij altijd kritiek, is de preek te lang of te kort, te licht of te zwaar, de muziek te hard, teveel of te weinig engelse liedjes, de verkeerde vertaling en noem maar op.

Maar de oproep die Paulus hier doet is dus wel een rake. Wij mogen onze voorgangers eren, zonder hen blindelings na te lopen, we mogen voor ze bidden, en dat hebben ze keihard nodig, ze staan tenslotte aan de frontlinie, waardoor er aanvallen op hen en hun gezin komen. David wist dat toen hij van Uria afwilde, zodat hij met Batseba verder kon, dat hij hem daar moest plaatsen en het gebeurde ook, hij sneuvelde….

Als er voorgangers vallen, in zonde of wat dan ook, kunnen we twee dingen doen: ze veroordelen, maar wie zijn wij, of de hand in eigen boezem steken: hebben we wel genoeg voor hen gebeden?

Laten we de rijen sluiten, want er is een oorlog gaande. Voeg je onder het gezag van je leiding, zonder je eigen verantwoording te ontlopen, en laten we gaan doen waar we voor geroepen zijn: de eindtijd-oogst binnen halen! Met eer en ontzag voor God en voor de mensen, die Hij over ons gesteld heeft!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.