Slaaf of Zoon?

Leave a comment Standard

Nu, omdat u kinderen bent, heeft God de Geest van Zijn Zoon uitgezonden in uw harten, Die roept: Abba, Vader! Dus nu bent u geen slaaf meer, maar een zoon; en als u een zoon bent, dan bent u ook erfgenaam van God door Christus.  Galaten 4:6-7 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Gal.4:1-7

We zijn kinderen van de levende God geworden en de Heilige Geest leert ons te leven als kinderen. Rom.8 gaat daar helemaal over. Maar ook dit gedeelte vertelt het ons. Paulus gaat eigenlijk, modern gezegd, helmaal los tegen de Galaten, omdat ze dreigen weer terug te vallen in een juk van slavernij van het onder de wet zijn en niet meer onder de genade.

Hier laat hij zien dat ook onze positie veranderd is. We zijn geen slaven meer, van de wet, maar kinderen van God, zelfs een zoon. Nu had in de tijd dat de Bijbel geschreven werd een zoon veel meer rechten dan een dochter. En ik hoor wel eens, ongetwijfeld lieve, zusters zeggen: ‘ik ben geen zoon, ik ben een dochter van God’. En hoewel dat waar is, is het dat ook niet. Want een zoon was een erfgenaam, een dochter niet. Het heeft niets met je geslacht te maken, maar met je positie. Er was een familie in de tijd dat het land verdeeld werd, die alleen nog maar uit vrouwen bestond en ze moesten bij Jozua aankloppen om hun erfdeel te krijgen, anders hadden ze helemaal niets gehad! Dus bedenk voor je zo’n uitspraak doet de consequenties. Roep niet zomaar iets (na), maar weet wat voor geestelijk effect dat kan hebben.

Goed, we zijn dus geen slaven meer, maar zonen. En zonen hebben een bepaalde positie. Je praat ook anders met je Vader, dan met je baas, dus zeker met degene waar je het eigendom van bent, je meester. Daar sidder je voor, als hij langsloopt, bang dat je straf krijgt omdat je iets niet goed gedaan hebt en die straf bestond meestal uit een fikse afranseling.

Helaas hebben nog veel mensen zo’n beeld van God, dat Hij boos wordt als we het verknallen en er meteen op los slaat en ons straft. Nee, lieve mensen, we hebben een liefhebbende Vader en die straft niet met ziekte en andere narigheid. Hij wil ons opvoeden, maar daar gebruikt Hij echt geen kanker voor. Alle goede dingen komen van God, weet je nog?

Onze positie bepaalt ook hoe we bidden. Smeken we, bedelen we? Of vragen we het? Met autoriteit en zien we gebeden verhoord. Ooit wel eens opgevallen dat in het Onze Vader nergens ‘wilt U’ staat, maar dat de gebiedende wijs gebruikt wordt?

Als de wereld wacht op het openbaar worden van de zonen Gods (luister naar mijn studie van afgelopen maandag op Groot Nieuw Radio) dan wordt het tijd dat we ook gaan bidden en handelen als zonen, erfgenamen, met kracht en met de autoriteit die daar bij hoort, in de kracht van de Geest. En dan, zegt de Here Jezus, zal er niets meer onmogelijk zijn.

Het was makkelijker de Israëlieten uit Egypte te krijgen, dan Egypte uit de Israëlieten, de hele woestijnreis behielden ze hun slavenmentaliteit en dat kostte hen het Beloofde Land. Laat je zegen niet roven en neem datgene, als zoon , waar je recht op hebt, uit genade, dat dan weer wel, door het volbrachte werk van de Here Jezus

* Maandag weer te beluisteren in “Op weg met de Bijbel” op http://www.GrootNieuwsRadio.nl,

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’ terug: https://opfrisser.com/preken/

* Ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees@gmail.com en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws

* De Opfrissers zijn ook in boekvorm verkrijgbaar in de webshop: http://arbido-webshop.nl

* Je kunt mij ook boeken als spreker in je kerkdienst of voor de workshop doeltreffend bidden. Kijk op http://ariedepaauw.nl

* Draag je geloof (uit) https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.