Goede najagen

Leave a comment Standard

Pas op dat niemand een ander kwaad met kwaad vergeldt, maar jaag altijd het goede na, én voor elkaar én voor allen.  1 Tessalonicenzen 5:15(Herziene Statenvertaling)

Lezen: 1Thes.5:12-22

We komen hier weer het ‘Gij geheel anders’ principe tegen. Anders dan anderen, omdat we Christus hebben leren kennen (Efeze 4:20 – NBG51)

Want de ‘wereld’ weet het, die zint op wraak als anderen hen hebben gekwetst, daar geldt het ‘oog om oog. Tand om tand’ principe. Nu is dat in principe ook wel Bijbels, komt uit het Oude Testament (Ex.21:24), maar was het juist bedoeld om degene die vergolden werd te beschermen. Dus een oog voor een oog en niet twee.

Maar het Nieuwe Testament gaat een stapje verder door het tegengestelde reageren in te voeren. Als je geslagen wordt, dan de andere wang toekeren. Als je geprest wordt om een mijl te lopen, loop er dan vrijwillig twee, en zegen wie je vervloeken. Door zo te reageren doorbreek je de spiraal van geweld en het kwaad. Want als we met gelijke munt terugbetalen, krijgen we weer een klap, of wat dan ook, terug.

Mag er dan geen recht gedaan worden? Jazeker wel, maar blijf in liefde naar de ander. Het recht is er om elkaar en anderen te beschermen, zodat het kwade afneemt.

Wat wij in ieder geval moeten doen, is het goede najagen. Nu zijn en blijven we mensen, met alle lek en gebrek, maar ons streven moet zijn voor iedereen in onze omgeving en daarbuiten het goed te zoeken. Daarin mogen we uitblinken. En laat de Heilige Geest ons nu juist gegeven zijn om ons daarbij te helpen. Roep Hem er daarom dus bij, dan gaat het weer een stuk gemakkelijker!

___________________________________________________________________________________________________________________________

* Maandag weer te beluisteren in “Op weg met de Bijbel” op http://www.GrootNieuwsRadio.nl,

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’ terug: https://opfrisser.com/preken/

* Ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees@gmail.com en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws\

* Wil je ons steunen? Word partner van Arbeiders in de oogst voor minimaal 5 euro per maand en ontvang het boekje “Wie ben ik?’ Gratis. https://www.arbeidersindeoogst.nl/word-partner

* De Opfrissers zijn ook in boekvorm verkrijgbaar in de webshop: http://arbido-webshop.nl

* Je kunt mij ook boeken als spreker in je kerkdienst of voor de workshop doeltreffend bidden. Kijk op http://ariedepaauw.nl

* Draag je geloof (uit) https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.