Meer dan genoeg

Leave a comment Standard

Attachment.png‘Een psalm van David. De HEERE is mijn Herder, mij ontbreekt niets.’

Psalm 23:1 HSV

https://www.bible.com/1990/psa.23.1.hsv

Lezen: Psalm 23

Waarschijnlijk wel de bekendste Psalm : de Heer is mijn Herder. Werd ook uit gepreekt tijdens de begrafenis van mijn vader.

David wist wat het betekende om een herder te zijn. Hij werd achter de kudde vandaan gehaald, vergeten door zijn Pa, toen Samuel naar het huis van Isaï kwam om een van zijn zonen als koning te zalven. En toen hij Goliath wilde verslaan gaf hij aan Saul zijn C.V.: Uw dienaar weidde de schapen van zijn vader, en kwam er een leeuw of een beer die een schaap van de kudde wegnam, dan ging ik hem achterna, sloeg hem neer en redde het uit zijn bek. En als hij mij dan aanviel, greep ik hem bij zijn baard, sloeg hem neer en doodde hem. Uw dienaar heeft zowel leeuw als beer verslagen. Zó zal deze onbesneden Filistijn zijn als een van hen, omdat hij de gelederen van de levende God gehoond heeft.’ 1 Samuel 17:34-36 HSV

De uitslag weten we. Dat is dus wat anders dan de geitenwollensokkenfiguur, die wij bezingen in ‘Op de grote stille heide’ met 1 rechts en 1 averechts….

En zo zegt hij het dit dus ook van onze God, dat Hij een Herder is, Die voor Zijn kudde zorgt. Er is echter wel een voorwaarde aan verbonden. Als je als schaap wil komen waar de Herder wil dat je bent, de grazige weiden en de stille wateren, dan zul je Hem moeten volgen. Dan zul je, in de rustige tijd het tikken van de stok en de staf moeten leren kennen en herkennen, anders doe je dat ook niet in het dal van de schaduw des doods.

Mijn schapen kennen Mijn Stem, zegt Jezus in Johannes 10, waarin Hij dus zegt de Goede Herder te zijn. Hem volgen heeft gevolgen, Hem niet volgen ook.

Wanneer we aansprak willen maken op Zijn zorg, zoals hier beschreven, zullen we dus moeten doen wat Hij zegt en gaan doen wat Hij deed, want dat doen volgelingen.

En als we eens afgedwaald zijn, weet dan dat Hij naar je op zoek gaat, net zolang tot Hij je gevonden heeft en je in Zijn armen weer brengt.

Dat is onze Herder, Die het opneemt voor zijn schapen, die voor ze zorgt en ze aan stille wateren en groene weiden brengt. Daar is meer dan genoeg, mijn beker vloeit over. Hij zorgt ervoor dat we niets tekort komen.

Zon geweldige, liefdevolle en trouwe Herder wil je toch volgen, wat het je ook kost?

Advertenties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.