Leermeester

Comment 1 Standard

.Maar nu het geloof gekomen is, zijn wij niet meer onder een leermeester. Want u bent allen kinderen van God door het geloof in Christus Jezus. — Galaten 3:24-26 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Gal. 3:19-29

We zijn weer eens bezig met het onderwerp wet en genade, het hoofdthema uit de Galatenbrief. En het is ontzettend goed om daar mee bezig te zijn, omdat nog zeer veel, ongetwijfeld goedbedoelende, gelovigen het nog steeds niet begrijpen. En hou me ten goede, Gods genade, Zijn onverdiende gunst ìs ook onbegrijpelijk. Dat zo’n liefdevolle, geduldige God de redding zomaar weg geeft aan een stelletje ongeregeld, die Zijn Liefde vertrappen en het eigenlijk niet waard zijn…. maar dat even terzijde.

Vandaag zegt Paulus, dat we de wet niet meer nodig hebben als leermeester tot Christus. Want wat was het doel van de wet? Om ons tot Hem te leiden. Want vanuit de wet zien we dat we het zelf niet kunnen. Dat we Iemand nodig hebben. Of, zoals de Heidelbersche Cathechismus zegt in Zondag 2: waaruit kent gij uw ellende? Uit de wet Gods.

Als we dus de wet niet kennen, weten we ook niet dat we ‘ellendig’ zijn, op het verkeerde spoor en op weg naar de eeuwige plek zonder God, beter bekend als de hel.

Nu is het in ons land zo, dat iedereen wordt geacht de wet te kennen. Nu weet ik niet hoe het met jouw is, maar ik weet wel een aantal dingen, maar heus niet alles. Maar een voorbeeld. Vroeger stond er aan het begin van een dorp of stad altijd een bord 50. Je weet dat je in de bebouwde kom niet harder mag dan 50, dus daarom hebben ze in veel gevallen dat nu weggehaald. Je ziet alleen dat je nu in de bebouwde kom bent en je wordt dus geacht je aan die snelheid te houden, bord of niet.

Zo is het dus met de wet als we tot geloof gekomen zijn. Als tuchtmeester heeft hij afgedaan en we weten nu, door de Heilige Geest, wat goed of fout is. We hoeven niet iedere zondag opnieuw de Here Jezus aan te nemen, als we dat één keer, oprecht, gedaan hebben zìjn we een Kind van God. Hebben we echter gezondigd, dan moeten de de relatie met God weer herstellen, onze zonden belijden en Zijn vergeving aannemen. 1Joh.1:9

Velen zeggen dat ze niet gezondigd hebben. Onze band, Courage, schreef daar, in de vorige eeuw, al een liedje over: Zondaars Blues, (geschreven door Dick Brouwer, gezongen door….)

De wet laat je zien dat je Jezus nodig hebt, de genade geeft je het eeuwige leven en door geloof word je een Kind van God. Zo eenvoudig, dat we het moeilijker hebben gemaakt, met allerlei rituelen en moeilijk woorden. Maar het is kinderlijk eenvoudig, haast niet te geloven. Maar zo rijk!

–————–————–————–————–————–————–————–————–———

* Luister hier de uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’: https://opfrisser.com/preken/

* Ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees@gmail.com en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws\

* Wil je ons steunen? Word partner van Arbeiders in de oogst voor minimaal 5 euro per maand en ontvang het boekje “Wie ben ik?’ Gratis. https://www.arbeidersindeoogst.nl/word-partner

* Of via deze link: https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?trxid=qmkpbSOraSRMCLTpRUagN0PjBlAkdtk8

* De Opfrissers zijn ook in boekvorm verkrijgbaar in de webshop: http://arbido-webshop.nl

* Je kunt mij ook boeken als spreker in je kerkdienst of voor de workshop doeltreffend bidden. Kijk op http://ariedepaauw.nl

* Draag je geloof (uit) https://www.x

shirts.nl/

Een gedachte over “Leermeester

  1. De wet drijft uit naar Christus. In Christus vinden we genade. Maar de wet blijft staan om die te doen uit dankbaarheid. In het Nieuwe Testament staat in Hebreeën10 : 28 ‘Als iemand de wet van Mozes heeft te niet gedaan, die sterft zonder barmhartigheid, onder twee of drie getuigen.’ Zo belangrijk is dan de wet dan nog wel ook vandaag de dag. Maar het allerbelangrijkste is de genade in Jezus Christus. ‘k Hoop er mijn volgende blog ook aan te wijden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.