Wijs en dwaas

Leave a comment Standard

Het is beter te luisteren naar de bestraffing van een wijze dan dat iemand luistert naar het lied van dwazen. — Prediker 7:5 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Prediker 7:1-6

Geen makkelijke tekst, vanmorgen, zoals dit hele stukje niet zo makkelijk is, het hele boek Prediker is eigenlijk niet het gemakkelijkste. Dan besluipt me de gedachte een andere tekst te nemen voor de Opfrisser van vandaag, maar dat doen we toch maar niet.

Het lijkt wel of Prediker een beetje last heeft van een herfst dip, waar veel mensen tegenwoordig last van schijnen te hebben, terwijl we toch allemaal weten dat de vreugde van de Here onze kracht is.

Maar de tekst van vandaag is eigenlijk wel makkelijker, als je, zoals de Basis Bijbel, die ik altijd voor de plaatjes bij de Opfrisser gebruik, bestraffing vertaalde met waarschuwing. In het Hebreeuws staat er , dreiging, geschreeuw; wat je op zou kunnen vatten als een : ‘He, kijk uit!’ En als een wijs iemand dat tegen je zegt is dat beter om er naar te luisteren, dan naar een dwaas, die zich nergens iets van aantrekt en er maar op los leeft. Want, zegt de Bijbel: de dwaas zegt in zijn hart dat er geen God is (Psalm 14:1), dus van zulke mensen heb je helemaal geen advies nodig.

En dat is iets waar we wel goed over moeten nadenken. Bij wie gaan we te rade als we een moeilijke keuze moeten maken? Is dat bij mensen, die God ook kennen, de HERE vrezen, wat weer volgens Spreuken het begin van alles wijsheid is? (Spreuken 1:7) Of bij mensen die niet geloven en met God en gebod geen rekening houden?

Want wijs is als je de Here vreest en dwaas is, als je zegt dat er geen God is. Als je het zo beschouwt is de keuze van je raadgever misschien wel ontzettend belangrijk bij het nemen van moeilijke beslissingen. Zeker als die gaan over je toekomst, of leven en dood…..

Uiteraard is onze grootste en beste Raadgever de Heilige Geest, maar Hij wil gebruik maken van mensen, die om ons heen staan. En laat Hij dat nu beter kunnen door mensen die Hem ook raadplegen.

Ik weet niet, maar heb het idee, dat dit voor iemand speciaal bedoeld is vandaag, want ik wist van te voren niet hoe het zou eindigen…. Als dat zo is, doe er je voordeel mee!

Gods zegen!

_________________________________________________________________________

* Luister hier de uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’: https://opfrisser.com/preken/

* Ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees@gmail.com en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws\

* Wil je ons steunen? Word partner van Arbeiders in de oogst voor minimaal 5 euro per maand en ontvang het boekje “Wie ben ik?’ Gratis. https://www.arbeidersindeoogst.nl/word-partner

* De Opfrissers zijn ook in boekvorm verkrijgbaar in de webshop: http://arbido-webshop.nl

* Je kunt mij ook boeken als spreker in je kerkdienst of voor de workshop doeltreffend bidden. Kijk op http://ariedepaauw.nl

* Draag je geloof (uit) https://www.xshirts.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.