Heilig wandelen

Leave a comment Standard

Word als gehoorzame kinderen niet gelijkvormig aan de begeerten die er vroeger in de tijd van uw onwetendheid waren. Maar zoals Hij Die u geroepen heeft, heilig is, word zo ook zelf heilig in heel uw levenswandel. — 1 Petrus 1:14-15 (Herziene Statenvertaling)

Heiligheid. Het heeft een rare smaak

als we het uitspreken. Omdat we het vaak associëren met schijnheiligheid, maar dat is natuurlijk iets anders. Heilig zijn betekent afgescheiden zijn, apart gezet en tegelijkertijd ook toegewijd.

Petrus roept zijn lezers op om niet gelijkvormig te zijn aan de wereld, Gij geheel anders, dus. En dat is nu precies waarom zoveel mensen afhaken van het geloof: ‘omdat je niets meer mag’, maar dat is nu precies het beeld wat onze tegenstander wil geven.

Juist in deze tijd van crises kunnen we laten zien dat we anders zijn, omdat we Christus hebben leren kennen. Wij hoeven niet bang te zijn, ons te laten leiden door angst, zoals zovelen om ons heen. Niet omdat we niet kwetsbaar zouden zijn, of omdat het virus ons niet zou kunnen raken. Hoewel ik psalm 91, met name de verzen 5,7 en 10 dagelijks over mij en mijn gezin proclameer, wil dat niet zeggen dat we ons niet houden aan de 1,5 m afstand en de regels voor bezoek ontvangen etc.

Maar zelfs als zou ik het krijgen, ik weet toch waar ik heen ga, als ik zou sterven? Maar ik weet dat ik nog geroepen ben om de Oogst binnen te halen en velen tot Jezus te leiden. En verlang ik naar ons nieuwe kleinkinderen wat in september geboren zal worden

Daarom ben ik positief en maak van deze ‘intelligente lockdown’ het beste. Volg ik de livestream van Royal Mission iedere werkdag, kijk ik meerdere kerkdiensten op zondag, heb ik de healing explosion gezien van GO2020 e.d. Ik krijg meer geestelijk voedsel dan voorheen, heerlijk!

Juist in deze tijd kunnen we het verschil maken. Zoals mijn lieve vrouw, die een paar mondkapjes weggaf aan de buurvrouw, twee huizen verderop. Haar moeder was niet lekker en had grieperige verschijnselen. Dan denk je meteen aan dat virus natuurlijk. Ze wilde er graag heen, maar durfde eigenlijk niet. Valt vanwege haar eigen gezondheid ook in de risicogroep. Maar ze kreeg ze van Margreet, die haar bemoedigde en vertelde dat de Here Jezus met haar mee zou gaan (ze is gelovig opgevoed) dat gaf haar moed en het bemoedigde en ontroerde haar, anders zo sterke, moeder.

Zo kunnen we praktisch heilig zijn, naast, op gepaste afstand, mensen staan en het evangelie handen en voeten geven.

Dan is heiligheid niet meer iets verhevens en op een berg zitttend, maar ben je midden in de maatschappij, een levende getuige van je Heiland en kun je rekenschap afleggen van de Hoop, Die in je is. En leerde Hij ons niet dat we zelfs melaatsen kunnen aanraken……?

Maak er wat van in deze tijd, sterker nog, maak het verschil, want God gebruikt ook deze crises om alles te doen medewerken ten goede, voor hen die geloven, dat dan weer wel!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.