Succes formule

Leave a comment Standard

Dit boek met deze wet mag niet wijken uit uw mond, maar u moet het dag en nacht overdenken, zodat u nauwlettend zult handelen overeenkomstig alles wat daarin geschreven staat. Dan immers zult u uw wegen voorspoedig maken en dan zult u verstandig handelen.’
‭‭Jozua‬ ‭1:8‬ ‭HSV‬‬

We kennen allemaal wel de tekst dat we onze voet moeten zetten op het land en dat God het ons dan zal geven, vers 3, en ook vers 9 hoort tot de top 10 van de verzen die we elkaar vaak sturen ter bemoediging, maar dit vers wordt vaak vergeten, terwijl het juist de voorwaarden bevat waardoor de beloften in de andere verzen in vervulling kunnen gaan.

Het is feite een verkorte versie van de verzen uit Leviticus en Deuteronomium die gaan over zegen en vloek. Wanneer we nauwlettend handelen wat God gebiedt ontvangen we de zegen, doen we dat niet, komen we onder de vloek.

‘Ja, Arie’, hoor ik nu al mensen denken, ‘hoe zit het dan met de genade? Je bent er zelf zo fel op om wet en genade niet te vermengen!’

Dat klopt, maar dit heeft dan ook niet met je redding te maken, maar met de zegen waar je al dan niet onder leeft. En het doen van Gods geboden brengt je niet in de hemel, dat doet alleen de genade, door geloof. Maar het houdt je wel binnen Gods bescherming.

Het is als met het Corona virus. Je bent beschermd als je je houdt aan de voorschriften. Doe je dat niet breng je jezelf en, belangrijker nog, anderen in gevaar.

Nu zijn regels waar de mens in het algemeen, maar nederlanders toch wel in het bijzonder een hekel aan hebben. We zijn meesters in het zoeken naar mazen in de wet. Maar God zegt hier duidelijk tegen Jozua, nauwlettend, dus niet aan het randje gaan lopen, gewoon doen wat er staat. Er is geen grijs gebied.

Ervaar je dat je leven onder een vloek zit? Ga na wanneer dat gekomen is, waardoor er dingen zijn veranderd. Vraag het de Heilige Geest, Hij zal het je openbaren! En breek dan met de dingen die de oorzaak kunnen zijn, vraag vergeving en ruim ze op. En ga weer doen wat God zegt, gehoorzaamheid heeft Hij tenslotte liever dan offerande, 1Sam.15:22 en wandel de zegen weer binnen.

En verdiep je in het Woord, want dat is Jezus Zelf, levend geworden. Maar hou je verre van wetticisme, want dat brengt je op dood spoor! Lastig, best wel, maar daarom hebben we toch de Helper bij uitstek?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.