Eens en altijd

Leave a comment Standard

Want wat Zijn sterven betreft, is Hij voor eens en altijd voor de zonde gestorven, en wat Zijn leven betreft, leeft Hij voor God. Romeinen 6:10 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Rom 6:1-14

Paulus vergelijkt in dit stuk de dood en de opstanding van de Here Jezus met het leven van een gelovige. Zoals Jezus is gestorven zijn wij gestorven, voor de zonde, die heeft dus geen macht meer over ons. En zoals Hij is opgestaan uit het graf, zijn wij opgestaan, uit het watergraf, na de onderdompeling, door de doop. Ook hier zie je weer onomstotelijk dat dat alleen voor een gelovige kan gelden en niet voor een baby…., maar dat terzijde.

Wij leven dus, net als Hij, waar dit vers over gaat, alleen voor God. Als we die keuze maken, tenminste. Want we hebben nog steeds een vrije wil. Dat wil zeggen dat we kunnen kiezen of we in de slavernij van de zonde willen leven, of leven in de vrijheid van Christus. In het eerste geval zijn we gebonden, in het tweede zijn we pas echt vrij. Dat heeft dus niets met het oude of het nieuwe, beter vernieuwde verbond te maken, maar wel met het verlossende werk van onze Heiland.

Omdat Hij voor onze zonde de straf droeg, hoeven wij die niet meer te dragen. Zeggen dat ziekte of andere dingen, die ons overkomen, een straf van God zijn, is dus het volbrachte werk ontkrachten! En de tegenstander wil niets liever, dus laat je daarvoor niet gebruiken!

Wel kunnen dat soort dingen een gevolg van de zonde zijn, ik zeg kunnen, en zullen we ons dan moeten bekeren om de zegen weer binnen te gaan.

Leven in Zijn opstandingskracht, na je (geloofs)doop en vol van de Heilige Geest, is voor iedere gelovige beschikbaar.

Leef daar dan uit, en laat zoals ver 14 zegt het kwaad niet langer over je heersen, heer over je zijn, omdat Hij Heer over je is,

Larry Norman, de grootvader van de gospelrock, omschreef het zo:

Don’t ask me for answers, I’ve only got one: that a man leaves his darkness, when He follows the Son.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.