Helper

Leave a comment Standard

Welzalig is hij die de God van Jakob tot zijn hulp heeft, die zijn verwachting stelt op de HEERE, zijn God,Psalmen 146:5

Lezen: Psalmen 146:5-9

Ik heb de tekst van vandaag maar even (af)gesplitst en alleen vers 5 genomen, anders wordt het zo’n lap. En als je, zoals ik je zo dikwijls aanraadt, de tekst van de dag, die de Opfrisser, met dank aan http://www.dagelijkswoord.nl, je dagelijks aanlevert, uit je hoofd leert , is het wel wat veel voor de maandagmorgen. En dit moet je kunnen onthouden. De rest neem ik wel mee overigens.

Het is dus een lofpsalm, het begint ook met een oproep om de HERE te prijzen. Het is misschien wel een van de bekendste Psalmen. Met onze band Courage hebben we de oorspronkelijke, Geneefse melodie gekoppeld aan die van Johannes de Heer, en het werd een mooi, symphonisch, instrumentaal, rockstuk. Beluister het maar eens https://youtu.be/0rS1Lt_k-r0

Maar de tekst van vandaag is een hele mooie. Jammer dat de HSV, die ik overigens voor de rest hoog heb staan. Hier gekozen heeft voor het woordje welzalig, net als bij de zaligsprekingen overigens. Omdat zalig in ons Nederlands toch iets heeft van gered zijn, en dat is hier niet direct aan de orde. Het woord dat gebruikt wordt zegt in het Hebreeuws: rijk gezegend en dat klopt natuurlijk beter. Als je de God van Jacob, aan wie God Zijn beloften gaf, tot hulp hebt, mag je ervan verzekerd zijn, dat Hij je ook te hulp komt! En dat de zegen tot je komt.

Je moet het dan wel van Hem verwachten, want die twee gaan hand in hand en zijn dus onafscheidelijke kameraden. De een kan niet buiten de ander. God als Helper hebben, kan niet samen gaan als je op jezelf vertrouwt, of op de hulp van anderen. Edelen zoals vers 3 zegt. Of in de Oude berijming: Vest op prinsen geen betrouwen.

En dat is meteen het lastige deel van onze tekst. Want we zijn mensen van de 21ste eeuw en wat we doen is vaak vertrouwen op van alles en nog wat, en gaan pas, als dát niet meer werkt, naar God toe. Maar dan zijn we al een traject ingegaan. Terwijl koninkrijksdenken is, dat we eerst Zijn Koninkrijk zoeken [Mat.6:33] en dat we dan de rest zullen krijgen. Dus als er problemen zijn, ook met gezondheid, eerst naar Hem, genezing uitspreken en het bij Hem neerleggen en dan pas naar de dokter. De volgende verzen in deze Psalm gaan ook o.a. over genezing: Hij opent de ogen der blinden, maar ook over ‘alledaagse’ dingen: Die de onderdrukten recht doet, Die de hongerigen brood geeft. De HEERE maakt de gevangenen los, de HEERE opent de ogen van de blinden. De HEERE richt de gebogenen op, de HEERE heeft de rechtvaardigen lief. De HEERE bewaart de vreemdelingen, Hij houdt wees en weduwe staande, maar de weg van de goddelozen maakt Hij krom.

Zo is onze God, een Helper voor degenen, die geen helper heeft. Ook dus voor de ‘vreemdelingen’, de vluchtelingen in onze tijd, de wees en de weduwe, dus ook alleenstaande moeders. Kijk deze dagen eens om je heen en kijk of je iemand kunt zegenen met een tas boodschappen of iets extra lekkers. Omdat wij Zijn helpers ook zijn, en zegt het Woord, wie een arme iets geeft leent aan de Here, je zult het dus dubbel en dwars terug ontvangen.

Maar even terug naar de kern. Wat ons probleem ook is, prioriteit is om er eerst mee naar de Hem, de Helper toe te gaan. En nieuwtestamentisch is dat dus de Heilige Geest, Die in je woont. Hij staat paraat om ons met raad en daad bij te staan, maar dan moeten we Hem wel vertrouwen en doen wat Hij zegt. Ga niet zitten piekeren , maar doe wat je in je gedachten hoort spreken, toets het aan het Woord en doe het. Je zult verwonderd staan!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.