Enig bezit

Leave a comment Standard

‘Mijn deel is de HEERE, zegt mijn ziel, cheth daarom zal ik op Hem hopen.’
‭‭Klaagliederen‬ ‭3:24‬ ‭HSV‬‬

Lezen: Klaagliederen 3:19-24

Klaagliederen is niet het mest gelezen en bepreekte boek en als er al uit gepreekt wordt dan is het de perikoop die wij nu ook behandelen. Maar in deze tijd van de strenge lockdown, vlak voor Kerst, is het wel toepasselijk. Want wat is het een schok, als je als ondernemer hebt ingekocht voor de komende feestdagen, wat meestal de cijfers van een jaar kunnen en moeten goedmaken en je hoort dat je je toko kunt sluiten tot ver in januari! Dat valt niet mee!

Israel was weggevoerd, in ballingschap en het zou 70 jaar duren voordat men weer aan de wederopbouw zou kunnen beginnen. En Jeremia zingt de blues, want hij, en zovele andere profeten, hadden het voorzegd, zelfs Mozes al: als je je niet houdt aan de inzettingen van God, de HERE, zal je (weer) weggevoerd worden en je land kwijt raken. Dat is dus gebeurd en heeft feitelijk geduurd tot 1948.

Maar ondanks dat is er hoop, gloort er hoop, of, zoals Rutte zei: is er licht aan het einde van de tunnel. Alleen is zijn hoop niet de onze. Want wij zijn van de Here, zoals de BasisBijbel het vertaalt, en Hij zorgt voor ons, ook als je een (christelijke) ondernemer bent, die op een christelijke manier zijn zaak runt, juist dan!

De HSV vertaalt, evenals andere vertalingen dat de HERE ons deel is. En dat verwijst naar de verdeling van land Kanaän (Palestina is een verzonnen naam, door de Romeinse keizer, die de Joden nog eens extra wilde treiteren. Palestijnen bestaan dan ook niet, en hebben dus ook geen recht op nog maar een vierkante cm, maar dat even terzijde)

De Levieten kregen geen grond, hun erfdeel was de HERE. Hij zou voor hen zorgen, mede door de tienden, die het volk afstond.

En zo is het ook vandaag. We hebben een God, Wiens Naam is, dat Hij voorziet: JHWH Jireh, in elke, in iedere situatie. En ook al zit ons land op slot, onze mond nog niet. Nee, ik geloof niet in een eindtijd doemdenk scenario, ik geloof in een God, Die Zijn kinderen niet in de steek laat, zeker nu niet. Maar daarom is onze hoop ook anders, die is niet gericht op een vaccinatie, hoe goed dat ook zal zijn, of op maatregelen, al of niet nodig of overbodig. Onze Hoop is gericht op de Verlosser Zelf. Of zoals het aloude lied zo mooi zegt:

Eén naam is onze hope, één grond heeft Christus kerk

En die naam is de naam boven alle naam, waarvoor iedere duistere macht moet wijken, iedere ziektemacht zijn biezen moet pakken, zelfs een veranderd en muterend Corona virus, de Naam van Jezus, het is in die Naam dat wij Hoop hebben, en het is die Hoop der heerlijkheid, die in ons woont. Tot eer van Zijn Naam en opdat Zijn Koninkrijk door ons gebouwd zal worden. Dan is er hoop voor ons land, hoop voor deze wereld, als de zonen Gods openbaar gaan worden, jij en ik, vol van de Heilige Geest! Ik wens je een gezegende lockdown

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.